Κυριακή, 16 Ιουν.
26oC Αθήνα

Νέα εκστρατεία για τη προστασία του γαλαζόπτερου τόνου στη Μεσόγειο

Ο πόλεμος του τόνου
Ο πόλεμος του τόνου

Η περιβαλλοντική Sea Shepherd ξεκινάει νέα καμπάνια, καθώς το είδος απειλείται με εξαφάνιση

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2007 έχει απαγορεύσει την αλιεία του απειλούμενου γαλαζόπτερου τόνου στη Μεσόγειο και τον ανατολικό Ατλαντικό, λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων του. Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι πρώτες χώρες, που σταμάτησαν από μόνες τους την αλιεία του τόνου, ενώ η ΕΕ έχει πάρει μέτρα για την πλήρη καταγραφή των ποσοτήτων, που αλιεύονται, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανισότητας των χωρών-μελών στις ποσοστώσεις. Μετά την επιτυχημένη καμπάνια ενάντια στους φαλαινοθήρες στην Ανταρκτική, η οργάνωση Sea Shepherd θα εστιάσει στη παράνομη και λαθραία αλίευση γαλαζόπτερου τόνου (Bluefin tuna) στη Μεσόγειο.

Όπως ανακοίνωσε τη προηγούμενη εβδομάδα ο οργανισμός σχεδιάζει να στείλει και τα δύο της πλοία, “MV Bob Barker” και “MV Steve Irwin” για να ανακόψουν πλοιάρια και αλιευτικά στη περιοχή και να προστατεύσουν το σημαντικής αξίας ψάρι. Ο συγκεκριμένος τόνος έχει φτάσει σε σημείο να κινδυνεύει να εξαφανιστεί παντελώς, κυρίως από τη ζήτηση, που έχει στην ιαπωνική αγορά για σούσι. Ενδεικτικά πριν δύο εβδομάδες ένας Bluefin tuna πουλήθηκε στην Ιαπωνία $177,000 ή αλλιώς €125,230. Καθώς το ψάρι αυτό γίνεται όλο και σπανιότερο, η τιμή του θα πηγαίνει και υψηλότερα.

Οικολογικοί κύκλοι πιστεύουν ότι στη Μεσόγειο, η βία θα είναι μεγαλύτερη από ότι στην Ανταρκτική. Ένας από τους καπετάνιους δήλωσε, μπορεί να χάσουμε ακόμη κι ένα πλοίο, αλλά η απώλεια ενός πλοίου συμφέρει περισσότερο από το να χάσουμε ένα είδος. Τα πλοία είναι αναλώσιμα, τα είδη όχι! Η Sea Shepherd Conservation Society δε θα ξεκουραστεί καθόλου, μετά την εκστρατεία ενάντια στα φαλαινοθηρικά και μετά τη έναρξη της περίοδου παύσης του κυνηγιού στην Ιαπωνία, ξεκινά την ΕπιχείρησηWaltzing Matilda”. Και τα δύο Sea Shepherd πλοία, Steve Irwin και Bob Barker, θα κατευθυνθούν στη Μεσόγειο από τον Southern Ocean, με σκοπό να εμποδίσουν το παράνομο ψάρεμα τόνου. Η Επιτροπή ήδη πριν δύο χρόνια ανακοίνωσε, πως η ποσόστωση των 16.779,5 τόνων, η οποία είχε οριστεί για την ΕΕ από τη Διεθνή Επιτροπή Διατήρησης Τονιδών του Ατλαντικού, «έχει πράγματι εξαντληθεί».

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε