Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Πρόταση μομφής ΝΔ: Υποχρέωση προστασίας ενός ελάχιστου κώδικα αξιών στην πολιτική

Πρόταση μομφής ΝΔ: Υποχρέωση προστασίας ενός ελάχιστου κώδικα αξιών στην πολιτική

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού κ. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση επιβεβαιώνει και επισήμως ότι ο κ. Πολάκης δεν αποτελεί κάποια «αποκλίνουσα» περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης – τη διχαστική, επιθετική και αντιδημοκρατική στάση της κατά των πολιτικών αντιπάλων της.

Η απρεπής επίθεση του κ. Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ενός υποψηφίου ευρωβουλευτή που η προσωπική του διαδρομή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κατάθεση της πρότασης μομφής στη Βουλή.  Η νέα χυδαιότητα Πολάκη ήρθε να αθροιστεί με τις προηγούμενες: με τη δήλωσή του ότι πρέπει να φυλακιστούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, με τη στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών, με την απειλή ότι θα «θάψει δημοσιογράφους κάτω από τη γη». Η επιθετική συμπεριφορά Πολάκη δεν θέτει απλώς ζήτημα πολιτικής ευπρέπειας, αλλά ζήτημα δημοκρατικής τάξης.

Η αμέριστη κάλυψη του πρωθυπουργού προς τον υπουργό του, αντανακλά την πλήρη ταύτιση του κ.Τσίπρα με το ήθος και το ύφος Πολάκη και με την αντιδημοκρατική νοοτροπία που αυτό εκφράζει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει κατά των αντιπάλων της όλη τη λάσπη που διαθέτει, ακόμη και όταν αυτή περιλαμβάνει άπρεπα προσωπικά σχόλια. Ακριβώς όπως επιστρατεύει τη σκανδαλολογία και τη μεθόδευση δικαστικών διώξεων, για να τους εκφοβίσει και να τους σπιλώσει. Και δεν διστάζει να παράσχει συλλογική πολιτική κάλυψη ακόμη και σε μία εκτός ορίων αθλιότητα ενός στελέχους της, σε μία εκδήλωση φασιστικής νοοτροπίας, για να υπηρετήσει τον στόχο του διχασμού και της προπαγάνδας. Η πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά του υπουργού δεν ήταν, άρα, μία κίνηση συμβολική, αλλά η ανταπόκριση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ηθική υποχρέωση να προστατεύσει έναν ελάχιστο κώδικα αξιών στην πολιτική, να επαναφέρει ένα πολιτικό ήθος απαραίτητο για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πλέον από τη δυσφημιστική προπαγάνδα και τον διχαστικό, ψευδο-ταξικό λόγο της κυβέρνησης. Έχουν από καιρό διαπιστώσει ότι η κυβερνητική χυδαιότητα δεν αποτελεί ζήτημα αισθητικής ενός …αψύ Σφακιανού. Έχουν αντιληφθεί ότι ο διχαστικός αντιδημοκρατικός λόγος συμβαδίζει με την απόλυτη υποκρισία – με άδηλες σχέσεις με επιχειρηματίες μέσω υπουργικών «φίλων», με ανεύθυνη στάση για την αποφυγή θυμάτων σε τραγωδίες όπως αυτές στη Μάνδρα και στο Μάτι, με διακοπές σε θαλαμηγούς εφοπλιστών, που μένουν επιμελώς μυστικές σε αντίθεση με τις… ρακοποσίες στην Κρήτη. Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να απαλλαγούν από τον συνδυασμό αντιδημοκρατικότητας και υποκρισίας που πνίγει την πολιτική ζωή της χώρας.

Όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με καλή πίστη, πλανώμενοι από την ελπίδα ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι καλό για τη χώρα, βλέπουν τώρα ότι η παράταξη είναι ταυτόσημη με τον κ. Πολάκη. Αυτόν καλούνται να υπερασπιστούν, αυτόν να επενδύσουν με την εμπιστοσύνη τους. Οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι πρόθυμοι ακόλουθοι της πλειοψηφίας ασφαλώς θα το πράξουν, ίσως κάποιοι με δυσφορία. Οι Έλληνες όμως έχουν απορρίψει αυτήν την ταύτιση. Δεν τους εκφράζει η κρυπτο-φασιστική επιθετικότητα. Δεν τους αρμόζουν ο διχασμός, η χυδαιότητα και η υποκρισία. Η δική τους ψήφος θα είναι συνολική μομφή κατά της κυβέρνησης. Και θα καταμετρηθεί ήδη από το άνοιγμα της πρώτης κάλπης στις 26 Μαΐου, για να ολοκληρωθεί εμφατικά στις εθνικές εκλογές.

* Η Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι υποψήφια βουλευτής Ν.Δ Β’ Αθηνών (Βόρειος Τομέας)

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις