Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Πρωτόγνωρο το πολιτικό σκηνικό: Ένα κόμμα και κάτι… ψιλά

Πρωτόγνωρο το πολιτικό σκηνικό: Ένα κόμμα και κάτι… ψιλά
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στην πολιτική, όπως και στη φύση, δεν αρέσουν τα… κενά. Και σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας υπάρχει κενό, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων με αποκορύφωμα την τελευταία της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκανε λόγο για υπερκυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί της ουσίας, η λέξη αυτή αποτυπώνει τα δεδομένα που κατέγραψε η δημοσκόπηση σχεδόν στο σύνολό τους.

Ουσιαστικά καταγράφεται ένα κόμμα, το κυβερνών με ένα ποσοστό το οποίο στην εκτίμηση ψήφους ανέρχεται στο 38% και από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν ποσοστά που μπροστά έχουν τον αριθμό 1, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην Τρίτη θέση και να αισθάνεται την καυτή ανάσα του ΚΚΕ.

Δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατρακυλά, το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, περνά στη δεύτερη θέση αλλά χωρίς να καταγράφει μια δυναμική που να οδηγεί στο συμπέρασμα πως, στην παρούσα φάση, μπορεί να απειλήσει την κυβερνώσα παράταξη. Δεν δείχνει μάλιστα ούτε δυναμική να χαρακτηριστεί από τους ψηφοφόρους εναλλακτική λύση. Να καλύψει δηλαδή το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το πολιτικό κενό στην κεντροαριστερά. Στο κέντρο δε παραμένει κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι στην Ελλάδα τα κόμματα είναι… ηγετικά παρατηρείται και το εξής πρωτόγνωρο φαινόμενο στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 41% με δεύτερο τον «κανένα» με 31%. Και να μεν ο «κανένας» ήταν δεύτερος και την περίοδο 2019 – 2023 όμως αυτή τη φορά ο τρίτος βρίσκεται πολύ μακριά.

Συγκεκριμένα, τρίτοι σε καταλληλότητα είναι δύο. Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Έκαστος όμως λαμβάνει ποσοστό 5%. Ποσοστό που όχι απλά είναι μικρό, είναι απειροελάχιστο για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που δηλώνουν ότι θα κερδίσουν τον σημερινό πρωθυπουργό και ζητούν από τους πολίτες να τους εμπιστευθούν.

Στην Ελλάδα τα κόμματα εξουσίας «οδηγούνται» από τους αρχηγούς. Μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ποσοστά τους είναι υψηλότερα από αυτά που καταγράφουν τα κόμματα που εκπροσωπούν. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και μάλιστα σε απίστευτο βαθμό με εξαίρεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Δημοσκόποι και αναλυτές μιλούν για πρωτόγνωρο σκηνικό. Οι ίδιοι είναι αυτοί που μιλούν για κενό το οποίο κάπως πρέπει να καλυφθεί. Είτε από τους υφιστάμενους κομματικούς μηχανισμούς είτε από κάτι καινούριο. Η ουσία όμως είναι πως αυτή τη στιγμή οι δύο πόλοι που ανέκαθεν καταγράφονταν δεν υφίστανται.

Και όχι μόνο αυτό. Δεν υφίσταται καν το 1,5 κόμμα για το οποίο μιλούσαμε μέχρι τις εθνικές εκλογές. Διότι όπως είπε και ο Γιάννης Πρετεντέρης σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση στο Mega, μιλάμε για ένα κόμμα και κάτι… ψιλά.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις