Παρασκευή, 24 Μαΐ
27oC Αθήνα

Συνεχίζεται το μπαράζ των μεταρρυθμίσεων: Επόμενο βήμα η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Συνεχίζεται το μπαράζ των μεταρρυθμίσεων: Επόμενο βήμα η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Το ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μείζονος σημασίας και η εμβληματική αυτή μεταρρύθμισης μπαίνει στις ράγες με τον πρωθυπουργό να έχει καθορίσει την παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα ως έναν από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του και κατά την προεκλογική περίοδο το 2023.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αφορά άμεσα την κοινωνία αλλά και την πορεία ανάταξης της οικονομίας. Οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης λειτουργεί αρνητικά στους πολίτες. Το γεγονός της μακροχρόνιας διαδικασίας ως προς την ολοκλήρωση μιας υπόθεσης που εκκρεμεί δημιουργεί την αίσθηση της μη απονομής της. Και αυτό σε μια κοινωνία δύναται να προκαλέσει προβλήματα, αλλά και… μύθους ως προς την ύπαρξη δικαιοσύνης πολλών ταχυτήτων.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις και η καθυστέρηση οδηγούν τους πολίτες, την κοινωνία να αποτιμά αρνητικά ένα κεντρικό θεσμό αναφορικά με τη λειτουργία του ίδιου του κράτους. Χιλιάδες περιπτώσεις δείχνουν πως για την ολοκλήρωση στην εκδίκαση μιας υπόθεσης απαιτούνται πολλά μα πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που αναζητώντας δικαίωση για υπόθεσή τους έχουν δεί τα χρόνια να περνούν. Ακόμη όμως και περιπτώσεις εμβληματικών δικών έχουν τύχει μακροχρόνιων διαδικασιών με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ένα αίσθημα «κάλυψης» των υπευθύνων.

Οικονομία και επενδύσεις

Πέραν του μείζονος σημασίας κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται από την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σοβαρό κρίνεται και αυτό που αφορά σε περιπτώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχει επενδυτής που να μη θέτει αυτό το ερώτημα είτε σε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες είτε με ιδιώτες που επιθυμεί να συνεργαστεί.

Ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης αφορά άμεσα μια επενδυτική κίνηση. Ένας επενδυτής θέλει να γνωρίζει τον χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να προχωρήσει το όποιο σχέδιο καταρτίζει. Κυρίως στην Ελλάδα που οι προσφυγές για το παραμικρό αποτελούν ένα είδος εθνικού σπορ που όμως προκαλεί αναστάτωση στους επενδυτές που βλέπουν μακροχρόνιες διαδικασίες να μπλοκάρουν τις επενδύσεις τους και φυσικά τα χρήματα που διαθέτουν.

Μεγάλα ξένα funds που είναι έτοιμα να εντάξουν ή έχουν εντάξει την Ελλάδα στα σχέδιά τους, ειδικά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένουν τις εξελίξεις και στον τομέα της απονομής Δικαιοσύνης. Επιθυμούν πριν τοποθετηθούν στη χώρα να γνωρίζουν τους χρόνους που θα απαιτηθούν για την έναρξη ενός έργου, αλλά και κατά πόσο στην πορεία εκτέλεσής του τα προβλήματα δύναται να το τινάξουν στον αέρα.

Η περίπτωση του Έλληνικού άλλωστε αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι προσφυγές για κάθε είδους ζήτημα που μπορούσε να σκεφτεί κάποιος είναι και μια από τις βασικές αιτίες καθυστήρησης ως προς την έναρξη των εργασιών τα προηγούμενα χρόνια. Για τους παλαιότερους η περίπτωση της κατασκευής της Αττικής Οδού είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού υπήρχαν περιπτώσεις συλλογικοτήτων που φύτευαν δένδρα στα σημεία χάραξης της οδού προκειμένου να κάνουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη και να καταγγέλλουν περιβαλλοντικές παρανομίες από την πλευρά των επενδυτών – κατασκευαστών.

Ο Γιώργος Φλωρίδης στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. Οι παρεμβάσεις – τομές δύναται να καταστούν αποτρεπτικές ως προς τη δημιουργία συνθηκών καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, οριοθετούν τις διαδικασίες προσφυγών και κυρίως προωθούν την επιτάχυνση των εκκαθαρίσεων σε εκκρεμείς υποθέσεις που δεν είναι λίγες, αλλά χιλιάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός. Στη ΔΕΘ περιέλαβε το ζήτημα της επιτάχυνσης στην απονομή Δικαιοσύνης ως έναν από τους τρείς άξονες των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται ήδη από την κυβέρνηση. Ο δε… μπλέ φάκελος που δόθηκε στον Γιώργο Φλωρίδη έχει πρώτη πρώτη την παρέμβαση στον τομέα αυτό.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει άλλωστε τη διασύνδεση της Δικαιοσύνης και της απονομής της με τον τομέα των επενδύσεων και την ελκυστικότητα της χώρας που πλέον έχει ενταχθεί μεταξύ αυτών που θεωρούνται επιλέξιμες από μεγάλους οίκους αλλά και από το σύνολο των επενδυτών.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις