Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χρήστος Σταϊκούρας: Πέντε προτεραιότητες στην οικονομία για τη νέα τετραετία

Χρήστος Σταϊκούρας: Πέντε προτεραιότητες στην οικονομία για τη νέα τετραετία

Διαβάστε το άρθρο του υπουργού Οικονομικών και υποψηφίου βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα, στο newsit.gr.

Πριν από 4 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία απηύθυνε σε όλους τους πολίτες κάλεσμα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να προσδώσουμε αισιοδοξία, προοπτική και δυναμική στον τόπο μας, να ξεκινήσουμε, μαζί, μία νέα πορεία ανάταξης της πατρίδας. Κάλεσμα το οποίο βρήκε ευρύτατη απήχηση.

Σήμερα, χάρη στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε η κοινωνία και τη σκληρή δουλειά πολιτών και πολιτείας όλο αυτό το διάστημα, έχουμε καταφέρει – παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες που μεσολάβησαν – να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και να δώσουμε στη χώρα μας μια νέα, αναβαθμισμένη θέση στον διεθνή χάρτη.
Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019. Έχει, πλέον, γυρίσει σελίδα. Έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο. Τα επιτεύγματα ήταν πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά θα αναφέρω, στο πεδίο της οικονομίας, τα εξής:

1ον. Μειώσαμε, σημαντικά, πολλούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

2ον. Στηρίξαμε τους πολίτες σε κάθε κρίση, με παρεμβάσεις ύψους 58 δισ. ευρώ, οι οποίες κράτησαν όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία.

3ον. Στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, με πολιτικές όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% μέσα στην τετραετία, η ενίσχυση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των συντάξεων, η μόνιμη αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων.

4ον. Ενισχύσαμε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

5ον. Υλοποιήσαμε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα, όπως η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως είναι το Ελληνικό, η εξυγίανση ζημιογόνων εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

6ον. Εφαρμόσαμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική.
Χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, η οικονομία επέστρεψε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022 και το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης, υποχώρησε εντυπωσιακά.

7ον. Κλείσαμε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος: αποπληρώσαμε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ και βγάλαμε τη χώρα από την Ενισχυμένη Εποπτεία. Έτσι, πετύχαμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και ενισχύσαμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Συμπερασματικά, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά, και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.

Η Ελλάδα προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα δημόσια οικονομικά της σταθεροποιούνται και βελτιώνονται.

Το παραγωγικό μοντέλο της αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Η χώρα μας καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία.

Επεκτείνεται σε νέες αγορές.

Γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής.

Βεβαίως, δεν επαναπαυόμαστε σε όσα κάναμε ή καταφέραμε, ούτε ισχυριζόμαστε ότι δεν έγιναν λάθη, ούτε παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής. Γι’ αυτό, έχουμε φιλόδοξο όραμα, ρεαλιστικό σχέδιο και ισχυρή βούληση να πάμε την Ελλάδα μας ακόμα πιο μακριά, να συγκροτήσουμε μια πατρίδα υψηλών προσδοκιών, που θα προάγει τα όνειρα και τους στόχους όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων. Την πατρίδα που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Προχωράμε, λοιπόν, με γνώση και σχέδιο, δυναμικά και αποφασιστικά, θέτοντας βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία στο μέτωπο της οικονομίας:

1η. Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του 2023.

Ένας μεγάλος εθνικός στόχος, από τον οποίο απέχουμε μισό μόλις «σκαλοπάτι». Η κατάκτηση του θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής και της υψηλής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης της οικονομίας μας. Στόχος απολύτως εφικτός και ρεαλιστικός, αν συνεχιστεί η τρέχουσα συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική.

2η. Την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Με νέες αυξήσεις στις συντάξεις.

Με αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου μισθολογίου από το 2024.

Με νέα, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και αύξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία.

3η. Τις περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Με τη σταδιακή μείωση και τελικά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με την αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο.

Με τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

4η. Την υλοποίηση πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.

Εφαρμόζουμε μία οριζόντια πολιτική για τη νέα γενιά, από την Παιδεία και την απασχόληση μέχρι τον Πολιτισμό, την καθημερινότητα και τη νέα στεγαστική πολιτική.

Μονιμοποιείται το Freedom Pass.

Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας και το επίδομα τέκνων στο Δημόσιο.

Προωθούμε αξιοπρεπή Δημόσια Υγεία, με σύγχρονα νοσοκομεία, περισσότερο προσωπικό και τεχνολογικά μέσα.
Και πρωτοβάθμια φροντίδα, με αιχμή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα βασικά νοσήματα σε όλους τους πολίτες.

5η. Τη βέλτιστη και εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Στόχος είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η περαιτέρω σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στη σημερινή συγκυρία, η σταθερή κυβέρνηση είναι εθνική αναγκαιότητα. Δεν χωρούν αψήφιστες επιλογές. Το ερώτημα, λοιπόν, που καλούμαστε να απαντήσουμε στις 21 Μαΐου είναι ξεκάθαρο: συνεχίζουμε να βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θα ρισκάρουμε νέες περιπέτειες ακυβερνησίας ή θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σύνεσης, της αξιοπιστίας και της ευημερίας; Θα διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε ή θα «χτίσουμε» πάνω σε αυτά, για να κατακτήσουμε ακόμα πιο πολλά, ακόμα πιο σπουδαία;

Οι πολίτες θα κρίνουν και πιστεύω ότι θα κάνουν τη σωστή επιλογή. Θα επιλέξουν και για την επόμενη τετραετία την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όλοι μαζί, με πίστη και ενότητα, θα προχωρήσουμε μπροστά, πιο δυνατά, πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά, για μια πιο παραγωγική και πιο δίκαιη οικονομία, για μια πιο δυνατή, πιο ισχυρή και πιο ευημερούσα Ελλάδα!

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις