Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ για τις περιοχές γύρω από τον Ασωπό

Υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ για τις περιοχές γύρω από τον Ασωπό

Σχέδιο της κυβέρνησης για την εξασφάλιση πόσιμου νερού για τους κατοίκους της περιοχής του Ασωπού

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής θα ανακοινώσει, αμέσως μετά το Πάσχα, την υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ, με μηδενικό κόστος για την πολιτεία, της βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής του Ασωπού, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους κατοίκους. Σύμφωνα με σχετική δήλωση της ειδικής γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μ. Καραβασίλη, έχει εξασφαλιστεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» μεγάλο κονδύλι για τα έργα αποκατάστασης του Ασωπού, κυρίως του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Μάλιστα διευκρίνισε ότι αξιοποιούνται οι σημερινές δυνατότητες «χωρίς να εγκαταλείπουμε ούτε στιγμή την κατασκευή Κεντρικού Διυλιστηρίου Παροχής Νερού, που έχει αρχίσει να μελετά η ΕΥΔΑΠ», εγκατεστημένου στην περιοχή της Υλίκης, ικανού να υδροδοτήσει τη Θήβα και τα χωριά της, τη Τανάγρα, το Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και τα χωριά του, καθώς και την Αυλίδα, τη Χαλκίδα και την κεντρική Εύβοια.

Η κ.Καραβασίλη είπε: “Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει το έργο. Νερό υπάρχει και περνάει από την περιοχή. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες και να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και να τροφοδοτήσουμε την άρδευση με καθαρό νερό, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε σταδιακά τις γεωτρήσεις και, κυρίως, να δώσουμε καθαρό νερό”. Και συνέχισε, “Ο Ασωπός αντιμετωπίστηκε ως οχετός και η πολιτεία ήταν απούσα”, ενώ ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1969, που όριζε τον Ασωπό ως αποδέκτη λυμάτων, αντικαθίσταται με καινούργια, η οποία θέτει ιδιαίτερα αυστηρά όρια για την όποια ουσία μπορεί να καταλήξει στον Ασωπό. Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή, η κ. Καραβασίλη γνωστοποίησε ότι το ΥΠΕΚΑ από κοινού με το υπουργείο Υγείας, εξετάζουν το ενδεχόμενο σύστασης μιας σταθερής επιτροπής για τον έλεγχο των πορισμάτων προκαταρκτικής επιδημιολογικής έρευνας, και στην επιτροπή επιθυμούν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και η τοπική κοινωνία, καθώς και οι ιατρικοί σύλλογοι της περιοχής που έχουν εκφράσει αρκετά ερωτήματα.

Δυστυχώς σύμφωνα με μελέτες, τέσσερις ποταμοί (Κηφισός, Ασωπός, Καλαμάς και Πηνειός), μία λίμνη (Κορώνεια) και οκτώ παράκτιες περιοχές (Κόλπος της Ελευσίνας, Θερμαϊκός, Παγασητικός, Αμβρακικός, Αργολικός, Πάτρα, Ηράκλειο και λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου) καταστρέφονται από τη ρύπανση. Και στα υπόγεια ύδατα όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Από τα 236 κύρια συστήματα υπόγειων υδάτων της χώρας, οι 110 υδροφόροι ορίζοντες δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν καλή ποιότητα υδάτων ούτε και επαρκή ποσότητα νερού ως το 2015.

 

 

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε