Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Μέσα στις φαβέλες του Ρίο

Μέσα στις φαβέλες του Ρίο

Η Rocinha είναι μία από τις πιο διάσημες φαβέλες ολόκληρου του κόσμου. Εκεί, η βία και το έγκλημα συγκρούονται με την Τέχνη και την ελπίδα…

Το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι διάσημο για τη θεαματική φυσική θέση του, τους εορτασμούς καρναβαλιού, τη σάμπα, τα γνωστά αξιοθέατα όπως το γιγαντιαίο άγαλμα του Ιησού στη κορυφή του λόφου Κορκοβάδο και τον ξέγνοιαστο τρόπο ζωής των κατοίκων. Τίποτα ξέγνοιαστο όμως δεν υπάρχει στις φαβέλες του…

Παρότι η πόλη κατατάσσεται ανάμεσα στις παγκόσμιες μητροπόλεις, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της ζουν σε φτωχογειτονιές οι οποίες είναι γνωστές ως φαβέλες. Το 95% των ανθρώπων που ζουν στις φαβέλες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ συνολικά το 25% του γενικού πληθυσμού ζει σε αυτές.

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν μέσα σε ανθυγιεινά σπίτια υπό την έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και με τη βία να ανθεί σε αυτές τις περιοχές. Η Rocinha είναι μία από τις πιο διάσημες φαβέλες ολόκληρου του κόσμου καθώς είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες αλλά και πολυφωτογραφημένη χάρη στα χρωματιστά σπίτια της. Η φαβέλα αυτή έχει καλύτερες υποδομές σε σχέση με άλλες παραγκουπόλεις. Στο εσωτερικό της υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, τράπεζες αλλά και πολλά καταστήματα.

Στις φαβέλες η εξουσία ανήκει στις συμμορίες ναρκωτικών και παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την αναβάθμιση των περιοχών αυτών, δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την σωστή και δίκαιη λειτουργία τους.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην μετακίνηση του πληθυσμού από τις φαβέλες σε νεόκτιστα κτήρια, και πιο πρόσφατα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις ίδιες τις φαβέλες, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η αστυνόμευση.

Ωστόσο, είναι πολλοί αυτοί που διαμαρτύρονται για την παρουσία αστυνομικών στις φαβέλες. Σύμφωνα με στατιστικά, οι Αστυνομικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σκοτώνουν έναν στους 37.000 συλληφθέντες, ενώ στο Ρίο, 1 στους 23 συλληφθέντες.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος όμως, υπάρχουν άνθρωποι που μέσω της Τέχνης εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο την αγανάκτηση αλλά πάνω από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…

Πηγή βίντεο: Vox

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις