Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

20 περιπτώσεις αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το πόρισμα της “Επιτροπής Αλιβιζάτου”

20 περιπτώσεις αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το πόρισμα της “Επιτροπής Αλιβιζάτου”

Σε μπούμερανγκ κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται οι καταγγελίες του αναφορικά με την κατάθεση πορίσματος τριών από τα πέντε μέλη της περίφημης «επιτροπής Αλιβιζάτου» για την διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το πόρισμα της επιτροπής – που συνεστήθη, μάλιστα, με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το Νοέμβριο του 2019 – κατατέθηκε στον υπουργό το Μάιο του 2020 και μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών αστυνομικής βίας, τα οποία, όμως, αναφέρονται όλα στην περίοδο 2017-2018, όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πόρισμα διατυπώνονται, επίσης,εννέα προτάσεις και από αυτές όλες πλην δύο έχουν υλοποιηθεί – οι περισσότερες πριν καν εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η ανάθεση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη νομοθετήθηκε με τον ν.4662/2020 και με το ΠΔ 111/2019 τροποποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛΑΣ, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και φερεγγυότητα των πειθαρχικών ερευνών της Αστυνομίας. Οι δύο προτάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί αφορούν στη μονιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής – που δεν έχει πλέον νόημα, γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Συνήγορο του Πολίτη – και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που είναι ευρύτερο κυβερνητικό θέμα και αφορούν υποθέσεις της δεκαετίας του 2000, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.


Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Στα δημοσιεύματα φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντύπων, αλλά και από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για “κόλαφο κατά της αστυνομίας”, για “επιβεβαίωση για απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας” κλπ. Αν υπάρχει κόλαφος, είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτα.

Αν υπάρχει επιβεβαίωση, είναι για την στεγνή καταγγελτική ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο “αστυνομική βία”. Δεν μερίμνησε για τίποτα όσο κυβερνούσε, δεν πρόσεξε καν ότι σήμερα οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί, δεν ασχολήθηκε καν με ότι οι περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αφορούν όλες στη διακυβέρνησή του».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις