Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

20ο Συνέδριο ΚΚΕ: Με μουσικό δρώμενο και μια… νότα ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι εργασίες [pics – vids]

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με ένα μουσικό δρώμενο, ξεκίνησε στην αίθουσα Συνεδρίων του Περισσού, έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Με μια τρομπέτα στην αρχή και μια σειρά ακόμα όργανα να προστίθενται στη συνέχεια και (τρομπόνι, φλάουτο, κλαρινέτο, κρουστά, κιθάρες) από διάφορα σημεία της Αίθουσας, ξεκίνησε η εκτέλεση του μουσικού θέματος του “Οδηγητή” ενώ την ίδια ώρα από τα μεγάφωνα ακουγόταν η χαρακτηριστική φωνή του Κώστα Βάρναλη να απαγγέλλει το ποίημά του.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Σπύρος Λυκούδης, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.

Μάλιστα, ο Νίκος Βούτσης είναι ίσως και ένα από τα ελάχιστα στελέχη του πρώην Συνασπισμού και νυν ΣΥΡΙΖΑ, που πάτησαν το πόδι τους στον Περισσό, μετά τη διάσπαση του 1991. Άλλωστε τα στελέχη της “άλλης πλευράς” δεν καλούνταν ποτέ στα συνέδρια του ΚΚΕ, όμως αυτή τη φορά φιλοξενήθηκε με τον θεσμικό του ρόλο, αυτόν του προέδρου της Βουλής. Στο προηγούμενο συνέδριο του ΚΚΕ, τον Απρίλη του 2013, ο Γιάννης Δραγασάκης αν και αντιπρόεδρος της Βουλής, δεν είχε παραβρεθεί. Ήταν άλλωστε ο “χαμένος” της μάχης για την εκλογή γενικού γραμματέα, στο συνέδριο της διάσπασης το 1991.

Η έναρξη των εργασιών έγινε με την παρουσίαση της Εισήγησης της ΚΕ από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε και στοιχεία της προσυνεδριακής διαδικασίας σχετικά με την αποδοχή των θέσεων της ΚΕ.

“Ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας εμπλουτίστηκαν παραπέρα οι Θέσεις της ΚΕ με την πολύτιμη πείρα και τις σκέψεις πρώτα απ’ όλα των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και οπαδών και φίλων του Κόμματος σε όλη τη χώρα, παντού στον κόσμο, όπου ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν Έλληνες και Ελληνίδες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου, που παρακολουθούν τη δράση του ΚΚΕ και ενδιαφέρονται για την παραπέρα ενδυνάμωσή του.

Μετά τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» της 18ης Δεκέμβρη του 2016, αναπτύχθηκε μια πλούσια εσωοργανωτική, αλλά και δημόσια συζήτηση. Όλα τα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ συνεδρίασαν και συζήτησαν τις Θέσεις της ΚΕ. Ακολούθησαν οι εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες, η συζήτηση των Θέσεων με υπερψήφισή τους στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης και στη συνέχεια στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις των Τομεακών Οργανώσεων, της Περιφερειακής και όλων των Οργανώσεων Περιοχής της χώρας.

Θετική ψήφο στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης έδωσε το 99,3% των κομματικών μελών. Κατά ψήφισε το 0,2% των μελών και λευκό το 0,5%. Στις Συνδιασκέψεις των Τομεακών, της Περιφερειακής και των Οργανώσεων Περιοχής υπέρ ψήφισε το 99,9% των αντιπροσώπων, κατά το 0% και λευκό το 0,1%.

Συνεδρίασαν επίσης όλα τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ και οι ΟΒ και τοποθετήθηκαν πάνω στις Θέσεις. Στο Κεντρικό Συμβούλιο, στα Συμβούλια Περιοχής και στα Τομεακά Συμβούλια ψηφίστηκαν οι Θέσεις ομόφωνα. Στις Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ, υπέρ ψήφισε το 99,7% των μελών, κατά το 0,05% και λευκό το 0,25%.

Στον προσυνεδριακό διάλογο μέσα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ πήραν μέρος 262 μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ. Τις Θέσεις της ΚΕ πήραν 80.000 άνθρωποι. Έγιναν 850 ανοιχτές συγκεντρώσεις και συσκέψεις για τη συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ, με τη συμμετοχή 23.000 φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε