Παρασκευή, 17 Μαΐ
22oC Αθήνα

Αγώνας δρόμου για… χριστουγεννιάτικη συμφωνία με την Τρόικα – Ζητά ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο – “Δεν τα βρήκαμε”, παραδέχτηκε ο Στουρνάρας

Αγώνας δρόμου για… χριστουγεννιάτικη συμφωνία με την Τρόικα – Ζητά ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο  – “Δεν τα βρήκαμε”, παραδέχτηκε ο Στουρνάρας

Πλειστηριασμοί και απολύσεις στο Δημόσιο εμποδίζουν τη συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας
– Καθησυχαστικός ο Γιάννης Στουρνάρας: Δεν κινδυνεύει η δόση
– Έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου
– Η Τρόικα αναμένεται στη χώρα μας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου
– Απίθανη πια η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το  της 9ης Δεκεμβρίου

Συναγερμό σήμανε στην κυβέρνηση η αναβολή της άφιξη της Τρόικας, που -όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας- θα επιστρέψει στη χώρα μας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τη Λιθουανία, προκειμένου να συζητήσουν για τις νέες εξελίξεις, καθώς και τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με τους δανειστές.

Πλειστηριασμοί και απολύσεις στο δημόσιο εμποδίζουν τη συμφωνία

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα δυο βασικά εμπόδια για να επέλθει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, είναι οι απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς και το αίτημά τους να απελευθερωθεί ο αριθμός των ομαδικών απολύσεων στο Δημόσιο.

“Αγκάθια” χαρακτηρίζονται το δημοσιονομικό “κενό”, που σύμφωνα με την Αθήνα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά με ανοικτή ακόμα τη διαπραγμάτευση για την “τρύπα” του νέου Φόρου Ακινήτων, καθώς και η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και οι αμυντικές βιομηχανίες.
 
Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014 εκτιμάται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Έτσι, λοιπόν, κυβέρνηση θα δώσει αγώνα δρόμου έως και την παραμονή πρωτοχρονιάς για να επιτύχει συμφωνία με την Τρόικα και να “κλείσει” όλες τις εκκρεμότητες για πλειστηριασμούς, φόρους ακινήτων και μέτρα του 2014.

Ο στόχος για συμφωνία πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου χάθηκε και ο νέος στόχος που τίθεται πλέον είναι “ως το τέλος του έτους”, πριν δηλαδή αναλάβει η Ελλάδα την ελληνική Προεδρία και για να μην έχει τότε ακόμα ανοιχτά μέτωπα με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θετική αξιολόγηση (review) της τρόικας θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup του Ιανουαρίου το νωρίτερο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα), αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο εφέτος.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

Στουρνάρας: Δεν τα βρήκαμε, αλλά θα προλάβουμε

Αμέσως μετά το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν τα βρήκε με την Τρόικα. “Δεν τα βρήκαμε. Διαφέρουμε σε ορισμένα ζητήματα ακόμα”, είπε αρχικά στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι, επομένως, πάμε για μετά τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ ερωτηθείς εάν θα προλάβουμε πριν από το τέλος του χρόνου απάντησε: “Έτσι πιστεύω, ναι”.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν τον προβληματίζει το γεγονός ότι η τρόικα ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αθήνα, γιατί, όπως είπε “δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία” σε ορισμένα ζητήματα. “Είναι 2-3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά”, όπως δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι “θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου”.

Η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούνιο δεν κινδυνεύει, διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας, γιατί “έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ-πολύ μικρές διαφορές πια”. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Στον “αέρα” η δόση, μετά την αναβολή άφιξης της Τρόικας – Στουρνάρας: Δεν τα βρήκαμε με τους δανειστές, θα επιστρέψουν μετά τις 9 Δεκεμβρίου

Χαμός στην τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα με Λαγκάρντ, Ρεν και Τόμσεν: «Τρέξτε!»

Τρόικα: Πλειστηριασμούς δεν κλείσαμε, απολύσεις δεν κάνατε, γιατί να επιστρέψουμε;

Στην Κομισιόν την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς

Τελικά πότε είναι φρέσκο το γάλα; Άλλη η γνώμη του Τσαυτάρη, άλλη του Χατζηδάκη

Σόιμπλε: Λιτότητα; Ποια λιτότητα; Εμείς δεν επιβάλουμε τίποτα!

Welt:“Τρεις φορές περισσότερο το μη εμφανές δημόσιο χρέος της Ελλάδας απ’ ότι παρουσιάζεται”

Η Μέρκελ θα συνεχίσει τη λιτότητα στην καταπονημένη Ελλάδα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε