Πολιτική

Bloomberg: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη ρυμούλκηση του «Sounion» για αποφυγή οικολογικής καταστροφής – Νέο βίντεο από την επίθεση των Χούθι

Η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια ρυμούλκησης του «Sounion», που πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους αντάρτες Χούθι, με συνέπεια να υπάρχει ανησυχία για μεγάλη οικολογική καταστροφή σε περίπτωση διαρροής του φορτίου του, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου «Sounion», είναι αποτέλεσμα στενού συντονισμού μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ευρωπαίων εταίρων και βασικών περιφερειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιοποίησε επίσης διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους μαχητές Χούθι.

Σχεδόν την ίδια ώρα, οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο από την επίθεσή τους στο «Sounion», το οποίο φαίνεται να φλέγεται ανοιχτά της Υεμένης.

Στις 23 Αυγούστου, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης είδαν «ανεβάσει» στα social media το πρώτο βίντεο από την επίθεση στο πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, το πετρέλαιο από το «Sounion» θα μεταφερθεί σε άλλο πλοίο, ενώ το δεξαμενόπλοιο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια και ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι Χούθι είχαν αρχικά απειλήσει οποιαδήποτε προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, όμως τελικά συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση του «Sounion». Το τάνκερ θα συνοδεύεται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι Σαουδάραβες είναι πιθανόν να επιβλέπουν τη μεταφορά του πετρελαίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Το πρακτορείο παραθέτει σημερινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε ότι μίλησε με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών για να διασφαλίσει ότι «αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Το Bloomberg σημειώνει ότι το υπό ελληνική σημαία «Sounion» μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου από το Ιράκ όταν χτυπήθηκε από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης.

Το πλήρωμα διασώθηκε, αλλά τμήματα του πλοίου τυλίχθηκαν στις φλόγες, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει διαρροή πετρελαίου. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε δηλώσει προχθές, Τρίτη (27.08.2024), ότι το πλοίο φαίνεται να έχει διαρροή, εγείροντας το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής, ωστόσο εκπρόσωποι της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» το είχαν αρνηθεί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι σε περίπτωση μεγάλης διαρροής πετρελαίου, αυτή θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ακτές της Υεμένης, καθώς και γειτονικών χωρών.

Στο χειρότερο σενάριο μάλιστα, δηλαδή της διαρροής ολόκληρου του φορτίου του «Sounion», θα επρόκειτο για την πέμπτη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στα χρονικά, ξεπερνώντας περιστατικά όπως η διαρροή του «Sanchi» το 2018 κοντά στην Κίνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών και στον πρωθυπουργό και η διαφωνία Φάμελλου με Φαραντούρη
Στην Κουμουνδούρου, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει εάν θα  βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό
Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ
Την επόμενη βδομάδα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτικής σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ποιους θα περιλαμβάνει
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη με την μέχρι σήμερα ανάγνωση της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο που να εμπλέκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την όλη υπόθεση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή
Αναστάτωση από την «πρωτιά» του Βασίλη Φλωρίδη – αδερφού του υπουργού Δικαιοσύνης για την θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Την τελική απόφαση θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκάλεσε αμηχανία στη ΝΔ
Γιώργος Φλωρίδης 2