Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Debate: Οι ατάκες «φωτιά» των πολιτικών αρχηγών εν όψει εκλογών, το χιούμορ και οι στιγμές εκνευρισμού

Debate: Οι ατάκες «φωτιά» των πολιτικών αρχηγών εν όψει εκλογών, το χιούμορ και οι στιγμές εκνευρισμού

Μπορεί να ήταν ένα debate με αυστηρούς όρους και αρκετούς… περιορισμούς, ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν τον τρόπο να… ξεφύγουν για λίγο και να πετάξουν τα… καρφιά τους, τις ειρωνείες τους, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές χιούμορ, αλλά και εκνευρισμού από κάποιες ερωτήσεις που έθεσαν οι έξι δημοσιογράφοι, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. 

Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA) βρέθηκαν ενώπιον του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου και του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. 

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Οι στιγμές που ξεχώρισαν στο debate

Το debate άρχισε κατευθείαν με… είδηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε την πρώτη ερώτηση σχετικά με την οικονομία, αποκάλυψε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το market pass και το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Στη δεύτερη ενότητα, που αφορούσε την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ο Αντώνης Σρόιτερ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ακόμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

“Θα συναντιέστε και με αρχηγούς κρατών, είστε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και δεν έχετε συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος λέει ότι αρνείστε. Γιατί αυτή η απόσταση;”, ρώτησε ο δημοσιογράφος του ALPHA.
Η ερώτηση σας δεν έχει σχέση με το θέμα, αλλά θα απαντήσω. Ουδέποτε έχω δεχτεί επίσημη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη. Έχω συναντήσει πάνω από έξι αρχηγούς κρατών. Το θέμα είναι τι κάνουμε με την Τουρκία που έχει εκλογές”, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και συνέχισε: “Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ή Ερντογάν ή Κιλισντάρογλου. Και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Τρεις άξονες για την Ελλάδα. Να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, άρση του βέτο, όσο υπάρχει ομοφωνία δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά. Στήριξη στην πολιτική του ευρωστρατού και βέβαια τα εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία”.

“Καρφιά” Τσίπρα: “Αισθάνομαι αμήχανα”

Με σχόλιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων άρχισε ο Αλέξης Τσίπρας την απάντηση του σε ερώτημα του τέθηκε για τις συνεργασίες στην απλή αναλογική, από τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα (Star) στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας “Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια”.

Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι “πράκτορας” και “εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι “το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός”.

Ανδρουλάκης: “Να πάνε στην φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού σχετικά με το ότι δεν είναι επικίνδυνος για την Δημοκρατία και το ότι παρακολουθήθηκε, σχολίασε: «Εγώ δεν είμαι επικίνδυνος για την Δημοκρατία. Ήμουν όμως επικίνδυνος για την Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα».

Συνέχισε όμως λέγοντας ότι θα απαιτήσει περεταίρω διερεύνηση της υπόθεσης τονίζοντας πως πρέπει “να πάνε στην φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος“.

Γιώργος Παπαδάκης σε Αλέξη Τσίπρα: “Ή κοίταξε τα χαρτιά μου ή διαβάζεις την σκέψη μου”

Ο Γιώργος Παπαδάκης κατάφερε έναν σύντομο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος του ANT1 στην κατηγορία “Περιβάλλον και ενέργεια”.

Η ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη: “Κύριε πρόεδρε, είναι γεγονός ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος αλλά και οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις.

Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα προτίθεστε να μειώσετε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης αλλά και γενικότερα τις φορολογικέ επιβαρύνσεις. Παρεμβάσεις όμως που προϋποθέτουν ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι μόνιμες; Είναι κοστολογημένες; Και ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για να καλύψετε το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί; Άλλωστε σας ρώτησε προηγουμένως, αν δεν κάνω λάθος, και ο πρωθυπουργός πάνω σε αυτό», σχολίασε ο Γιώργος Παπαδάκης.

Ο διάλογος του Γιώργου Παπαδάκη με τον Αλέξη Τσίπρα:

Αλέξης Τσίπρας: Συμπέσατε.

Γιώργος Παπαδάκης: Συμπέσαμε, όχι. Ή κοίταξε τα χαρτιά μου ή διαβάζεις τις σκέψεις μου.

Aλέξης Τσίπρας: Το δεύτερο είναι βέβαιο.

Γιώργος Παπαδάκης: Υποκλοπή θεωρείται αυτό.

Τα δύο Ι.Χ., οι πέντε μοτοσικλέτες και το ταχύπλοο του Βαρουφάκη

Στην ίδια ενότητα, ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για τα δύο Ι.Χ., πέραν του βουλευτικού οχήματος, τις πέντε μοτοσικλέτες και το ταχύπλοο, που ανήκουν στην οικογένειά του βάσει της δήλωσης πόθεν έσχες. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε ότι τα μόνα που είναι σε χρήση, είναι δύο μοτοσικλέτες, μία από τον ίδιο και μία από τη σύζυγό του. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο πολιτικός πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Ο Κουτσούμπας και η… γκλίτσα του τσοπάνη

Μπορεί κατά τη διάρκεια του debate να μην ακούστηκε η ατάκα “αυτοί είστε”, για την οποία έχει γίνει viral ουκ ολίγες φορές, ωστόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την τοποθέτηση του στην ενότητα “Περιβάλλον και ενέργεια”, χρησιμοποίησε μία από τις… χαρακτηριστικές φράσεις του: “Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση. Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια”.

Σπόντα Ανδρουλάκη σε Τσίπρα

Διαβάζοντας μήνυμα από γνωστό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προηγουμένως είχε συμφωνήσει για τον τρόπο διορισμού διοικητών νοσοκομείων, κατά τη διάρκεια του debate. 

“Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επικαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη…”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, φίλος του από τη Σαντορίνη τού έγραψε πως χαίρεται που ο κ. Τσίπρας συμφωνεί για την αξιοκρατία στη χώρα, γιατί έτσι δεν θα έχει ξανά διοικητή του νοσοκομείου στη Σαντορίνη, ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ.

Αιχμές Βελόπουλου

Είχα σήμερα την δυνατότητα να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους μετά από τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος. Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στο τέλος του debate.

“Δεν μπορέσαμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε, πως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει το έθνος, την πατρίδα, όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά περήφανους τους Έλληνες.

Έχουμε το σχέδιο αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους. Όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα, να υπάρξει αξιοκρατία στη χώρα. Εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δυο συνθήματα. Πατρίδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια και Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Να ενώσουμε δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες. Για μας στην Ελληνική Λύση, είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους”.

Επιμέλεια: Καρολίνα Μισέλ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις