Πολιτική

Economist: Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 αναβάθμισε την Ελλάδα το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist». «Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση.

Η χώρα μας ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους σε σχέση με το 2022, κατά 0,17 μονάδες. Πέτυχε μάλιστα απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό, επίτευγμα που μοιράζονται μόνο δώδεκα άλλες χώρες, και 8,82 στην υποκατηγορία των πολιτικών ελευθεριών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ιδιαίτερα μικρή κατηγορία χωρών που έχουν τις καλύτερες δημοκρατικές επιδόσεις, καθώς λιγότερο από το 8% των κατοίκων των χωρών που αξιολογούνται ζουν σε μία «πλήρη δημοκρατία». Αντίθετα, σχεδόν το 40% κατοικεί σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα.

Η επίδοση της Ελλάδας για το 2023 είναι η καλύτερη από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το «Democracy Index», πριν από 18 χρόνια. Οι χειρότερες βαθμολογίες της χώρας μας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τριετία μεταξύ του 2016 και του 2018.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία με δεδομένο ότι έρχεται σε μία συγκυρία όπου η δημοκρατία υφίσταται πιέσεις παγκοσμίως, με το «Economist» να σημειώνει ότι σε όλες τις ηπείρους πλην της Ευρώπης οι μετρήσεις είναι χειρότερες σε σύγκριση με το 2022.

Η μέση παγκόσμια βαθμολογία για το 2023 ήταν 5,23, που συνιστά το χειρότερο μέσο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη.

Η Δυτική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, παραμένει η πιο δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, καθώς το 71% των χωρών της θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες». Ουραγός στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».

O Economist κάνει ειδική αναφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αναδεικνύοντας ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες της διασποράς διευκολύνονται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, ενώ προηγουμένως θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Πέτρου Παππά – Γιάννη Μπουλέκου για τις βουλευτικές έδρες: «Αν είστε τίμιος, παραδώστε την» – «Δεν θα τη δώσω σε πραξικοπηματική ηγεσία»
Η αντιπαράθεση για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό αέρα, με τον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος να ζητά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει την έδρα και τον τελευταίο να απαντά με σφοδρά πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Παππάς και ο γραμματέας Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουλέκος
Νέα Αριστερά κατά ΕΛΑΣ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνεχιστής της πολιτικής Μητσοτάκη ο Τσίπρας»
Η Πατησίων κατηγορεί την Αμαλίας ότι αποδέχεται στην πράξη τον νόμο Πιερρακάκη και αντιπαραθέτει πρόταση για κατάργησή του, αναστολή των αδειών και απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 16
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ)  για την Παιδεία (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027
Έμφαση στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους - Αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης και οι βασικοί άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης
Συνεδρίαση ΚΟ της ΝΔ, Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
25
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μια ασύδοτη αγορά» – «Νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πολιτική αλλαγή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το Μαξίμου για «μπαλώματα» στην ακρίβεια, οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης και κουλτούρα «εγώ και η παρέα μου»
Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη 6
Καρφιά Παππά για τις έδρες που γίνονται «προσωπική περιουσία»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού»
Ο νέος γραμματέας του κόμματος απορρίπτει τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιεί όσους αποχωρούν ότι δεν πρέπει να βρουν «ζεστή φωλιά» στην ΕΛΑΣ
Νίκος Παππάς