Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Φώτη, άλλα έλεγες…» – Οι δραματικοί διάλογοι της σύσκεψης των τριών – Μένουν μόνοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά το… «αντάρτικο» της ΔΗΜΑΡ

«Φώτη, άλλα έλεγες…» – Οι δραματικοί διάλογοι της σύσκεψης των τριών – Μένουν μόνοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά το… «αντάρτικο» της ΔΗΜΑΡ

Σαμαράς σε Κουβέλη: Σήμερα είσαι σε άλλο κλίμα (..) Εγώ έκανα βήματα πίσω, εσύ γιατί δεν κάνεις;
Βενιζέλος: Φώτη, μένεις ή φεύγεις;
Κουβέλης: Δεν ξέρω, θα αποφασίσω με το κόμμα
– Η ΔΗΜΑΡ φεύγει, αλλά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ φτιάχνουν δικομματική κυβέρνηση και αποφεύγουν τις εκλογές
– Άμεσος και σαρωτικός ο ανασχηματισμός, ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα «μπουν»
– 153 έως 157 οι βουλευτές που θα στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση

Η Ελλάδα σε πολιτική δίνη για ακόμη μια φορά, την ώρα που ήδη ακούγονται από το εξωτερικό οι απειλές περί αναστολή της χρηματοδότησης (βλ. ΔΝΤ). Αφορμή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Οι αιτίες προφανώς είναι άλλες.

Οι εξελίξεις καταιγιστικές και ραγδαίες. Η διαφαινόμενη συμφωνία, το απόγευμα της Τετάρτης για το πως θα επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ, έγινε κυβερνητική κρίση νωρίς το απόγευμα, θρίλερ το βράδυ και οριστική ρήξη τα μεσάνυχτα, με τον Φώτη Κουβέλη να κάνει στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγες ώρες και από τη διαφαινόμενη συμφωνία, να αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου και –όπως όλα δείχνουν- από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του για την ΕΡΤ. Μια θέση που σύμφωνα πάντως με τον Αντώνη Σαμαρά είχε αλλάξει σε σχέση με τη σύσκεψη της Τετάρτης.
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να επανέρχεται σε προηγούμενη πρόταση για την ΕΡΤ και όχι σε αυτή που είχαν συμφωνήσει μερικές ώρες πριν, που προέβλεπε προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που δημοσιεύει σήμερα Το Έθνος:

Αντώνης Σαμαράς: Μα άλλα λέγαμε χθες… Σήμερα είσαι σε άλλο κλίμα
Ο Φώτης Κουβέλης παρέπεμψε στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τα εσωκομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε πως δε μπορούσε να πει κάτι άλλο.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Φώτη, μένεις ή φεύγεις;
Φώτης Κουβέλης: Δεν ξέρω, θα αποφασίσω με το κόμμα.

Τότε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να βγει από τη σύσκεψη για να ειδοποιήσει τους βουλευτές του να συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για νέα συνεδρίαση.
Εκείνη την ώρα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στους συνεργάτες του, τόνισε: «Άλλος ήταν ο Φώτης σήμερα, άλλος χθες…».

Όταν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέστρεψαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αντώνης Σαμαράς τους είπε: «Ελπίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα. Εγώ έκανα βήματα πίσω. Εσύ γιατί δεν κάνεις;» είπε απευθυνόμενος στον κ. Κουβέλη, ο οποίος δεν του απάντησε, γράφει Το Έθνος.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν μαζί ακόμη και να μην πάει η χώρα σε εκλογές κι αν ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ αποφασίσουν τελικά να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Η απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς θα ληφθεί σύμφωνα, σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Όμως ήδη οι φωνές κατά του Φώτη Κουβέλη και της στάσης που κράτησε, δυναμώνουν.

Ο Φώτης Κουβέλης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως θα αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που στηρίζει. Σήμερα άλλωστε θα συναντηθεί με τον Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το πλέον σίγουρο είναι πως μετά τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, όπου πέρα από τους δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα αποχωρήσουν, θα εξεταστεί και η ενεργή συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή και ενδεχομένως του ίδιου του κ. Βενιζέλου.

Πάντως, εάν χαρακτηρίσει κάποιος δεδομένη την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, τότε η κυβέρνηση με τη συμμετοχή Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αποτελείται από 153 βουλευτές. Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθούν και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Σολδάτο και Μαρκόπουλο, οι οποίοι πλέον βλέπουν ορθάνοιχτη την πόρτα της Συγγρού.

Σε αυτούς τους 155 βουλευτές θα πρέπει ίσως να προστεθεί και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε πως οι εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή και από αυτό συμπεραίνει κανείς πως θα στηρίξει την κυβέρνηση. Ανάλογη στάση ενδεχομένως θα έχει και ο κ. Αηδόνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΔΗΜΑΡ φεύγει από την κυβέρνηση – Μένουν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι με 153 έως 157 βουλευτές

Το διάγγελμα Σαμαρά: Δεν πάω σε εκλογές – Υπαναχώρησε ο Κουβέλης

Μπίστης σε Κουβέλη: Παραλογίζεσαι! – Σήμερα αποφασίζει η ΔΗΜΑΡ

ΠΑΣΟΚ: Στηρίζουν Βενιζέλο, θέλουν νέα προγραμματική συμφωνία

Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση, ο Στουρνάρας καθησυχάζει…

Νέα κυβέρνηση με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ

Αυτό είναι το σχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε