Πολιτική

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο 21ο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων: Πρωτόγνωρες βιοτικές συνθήκες, βαθιά δοκιμασία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων. Το παρών έδωσε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στον χαιρετισμό της στην έναρξη του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε τα εξής: «Η χώρα μας διανύει τον τρίτο χρόνο της πανδημίας με την ελπίδα, αν όχι την εδραιωμένη πεποίθηση, ότι η οξεία και πιο οδυνηρή φάση της βρίσκεται πια πίσω μας. Ότι επιτέλους επανερχόμαστε στην κανονικότητα, στην πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων μας και σε ένα περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας. Η πανδημία, ωστόσο, υπήρξε και παραμένει μια πολύπλευρη και βαθιά δοκιμασία για την πατρίδα μας και ολόκληρο τον πλανήτη. Για τη δημόσια υγεία καταρχάς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, καθώς και του γενικού πληθυσμού, ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Sakellaropoulou Loimoxiologoi Tsiodras  Intime

Η υψηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα της covid-19 παρέλυσε τον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό ιστό, υπονόμευσε τις σχέσεις οικειότητας, επέφερε τραύματα ψυχικά, αλλά και σοβαρές παρενέργειες post-covid, που συγκροτούν σήμερα μια δεύτερη, υπόκωφη, πλην απειλητική και ύπουλη, κατάσταση. Στο πεδίο του δικαίου, η κρίση αποτέλεσε μια πραγματική κοσμογονία, αναδιατάσσοντας τις συνταγματικές μας ιεραρχήσεις. Μας δίδαξε, όμως, παρά το βαρύτατο κόστος για τις ελευθερίες μας, την προτεραιότητα της εκπλήρωσης του δημοσίου σκοπού έναντι μιας εγωκεντρικής πρόσληψης της αυτονομίας μας.

Επιβεβαιώθηκε, στην εποχή των κρίσεων που διάγει ο κόσμος μας τον 21ο αιώνα, η υπεροχή του γενικού συμφέροντος και η υπαρξιακή αναφορά μας στο χρέος που έχουμε απέναντι στον πλησίον και το κοινωνικό σύνολο. Κι αυτό δεν λαμβάνει χώρα σε μια κατάσταση εξαίρεσης, αλλά σε μια νέα βιοτική συνθήκη, αυτή της covid-19, με την οποία, πορευόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναζητώντας απαντήσεις και λύσεις σε μείζονα ερωτήματα, ιατρικά, νομικά και πολιτικά, που μας θέτει η ρευστή πανδημική πραγματικότητα.

Sakellaropoulou Loimoxiologoi Tsiodras  Intime

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους εσάς, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, που έδωσε και δίνει αγώνα ηρωικό και ακατάπαυστο, σε συνθήκες αντίξοες, κράτησε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαχειρίστηκε τον διάχυτο ανθρώπινο πόνο. Στα πρόσωπά σας, στην έκφραση της αγωνίας και της κόπωσης, της προσμονής και της προσήλωσης στη μάχη της σωτηρίας του ασθενούς, δεν έλαβε μορφή και υπόσταση μόνον η συνεπής και συνετή εκτέλεση του ιατρικού καθήκοντος, αλλά και η ίδια η θεμελιώδης αξία της αλληλεγγύης. Χάρη στο πολύτιμο επιστημονικό μας κεφάλαιο διαφυλάχθηκε η κοινωνική συνοχή και το σθένος όλων μας σε στιγμές δύσκολες.

Το μεγαλύτερο δώρο της ιατρικής επιστήμης, το εμβόλιο, μας επέτρεψε να ανακτήσουμε σταδιακά τον τρόπο του βίου μας και να θωρακίσουμε την κοινωνία. Στη δική σας γνώση και συνδρομή βρήκαν τη θεμελίωση και τη νομιμοποίησή τους οι αποφάσεις των πολιτικών και οι κανόνες των νομικών.

Sakellaropoulou Loimoxiologoi Tsiodras  Intime

Οι αδιάλειπτες ενημερώσεις και τοποθετήσεις σας, με νηφάλια και τεχνοκρατική προσέγγιση, δίχως, ωστόσο, να στερούνται της ειλικρινούς συναισθηματικής επένδυσης, που εγκαθιστά την αδιαμεσολάβητη επαφή και ταύτιση με τον αποδέκτη τους, διαμόρφωσαν μια νέα και κρατούσα πανδημική συνείδηση, με πυρήνα της την ιερότητα της ζωής και την αρετή της συνύπαρξης. Σε αυτή, μαζί με τη δύναμη του νόμου και την πολιτική πειθώ, βρίσκεται η πιο ισχυρή εγγύηση της κοινής μας διαδρομής στους ταραγμένους αυτούς καιρούς και η αξιακή παρακαταθήκη για ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία
Στο παρά πέντε της συνάντησης κορυφής, η Άγκυρα έσπευσε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις αναθεωρητικές «κορώνες» της για το Αιγαίο σε σχέση με το δικαίωμα της Αθήνας για επέκταση στα δώδεκα μίλια
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 12
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Μηδενική ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στην τραγωδία στη Χίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη...
Κυριάκος Μητσοτάκης 73
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
31