Πολιτική

Lockdown: Έρχεται παράταση στην Αττική – Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τις καθημερινές

Έντονη ανησυχία για την εικόνα που παρουσίασε χτες η Αττική, παρά το σκληρό lockdown. Ειδικοί εκτιμούν πως μάλλον χρειάζεται να παραταθεί άλλες 2 εβδομάδες. Αποφασίζεται σήμερα να σκληρύνουν τα μέτρα σε όλη την Αχαΐα. Ποιες άλλες περιοχές παίρνουν σειρά.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έντονη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η εικόνα που παρουσίασε χθες η Αττική, ενώ βάσει των στοιχείων που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την πρώτη μέρα του αυστηρού lockdown χτες σε πολλές περιοχές η κίνηση στους δρόμους ήταν διπλάσια από την αντίστοιχη πρώτη ημέρα της καραντίνας τον περασμένο Μάρτιο.

Η αυξημένη κινητικότητα – που οδηγεί σε υπερδιασπορά του ιού – αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» και εφόσον συνεχιστεί είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από χθες το βράδυ συζητείται έντονα η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 18:00 και τις καθημερινές.

Νέα παράταση του lockdown στην Αττική;

Η εικόνα της Αττικής συνολικά δεν γεννά αισιοδοξία στους ειδικούς… Το αντίθετο.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανώς αύξηση διασωλημένων στις ΜΕΘ, ενώ η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να «καλπάζει».

Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν πιθανό να χρειαστεί παράταση του lockdown για 2 εβδομάδες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα υπάρχει σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων από το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε από χτες στην Αττική.  

click4more: Κορονοϊός: Καλλιθέα, Μαρούσι και Ίλιον βάφτηκαν «στο κόκκινο» (video)

«Καμπανάκι» για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής κρούεται και από το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς εντάσσει το λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές. Εφόσον χρωματίζεται με «κόκκινο», σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ίσα ή πάνω από 150.

Ο χάρτης αποτυπώνει τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 4 έως 11 Φεβρουαρίου.

Ώρα αποφάσεων σήμερα για την Αχαΐα

Η Επιτροπή των Επιστημόνων συνεδριάζει το πρωί για να υποβάλλει την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν πως μετά την Πάτρα, σήμερα ολόκληρη η Αχαΐα μπαίνει σε καθεστώς «σκληρού» lockdown, καθώς τα στοιχεία αποτυπώνουν τον νομό να «βράζει».

Το στοιχείο όμως που βαραίνει περισσότερο στην απόφαση των ειδικών και της κυβέρνησης είναι η πίεση στα νοσοκομεία και στο γεγονός ότι ήδη το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας «τεστάρει» καθημερινά τις αντοχές του.

Στο μικροσκόπιo Θεσσαλονίκη, Εύβοια και Ρέθυμνο

Τους επιστήμονες «διχάζει» η συμπρωτεύουσ. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι σε ολόκληρο τον νομό.

Μεταξύ των επιστημόνων καταγράφονται δύο προσεγγίσεις:

Η μία προτείνει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος «εκτροχιασμού» τόσο σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων, όσο και σε σχέση με την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Η δεύτερη προσέγγιση είναι ότι… «η Θεσσαλονίκη αντέχει ακόμη» και αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Και εδώ, καταλύτης στις αποφάσεις των Ειδικών θα είναι τα στοιχεία που θα έχουν σήμερα στα χέρια τους για την κατάσταση του Συστήματος Υγείας στην συμπρωτεύουσα.

Συναγερμό έχει σημάνει επίσης η επιδημιολογική εικόνα στην Εύβοια, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων όχι σε μία, αλλά σε πολλές περιοχές του νομού. Δεδομένου δε, πως αν κάποιος πολίτης της Εύβοιας χρειαστεί νοσηλεία θα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της επιβαρυμένης Αττικής, η απόφαση για σκληρό lockdown είναι εξαιρετικά πιθανή.

Ανησυχία αντίστοιχα υπάρχει και για το Ρέθυμνο, το οποίο επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σήμερα της Επιτροπής των Επιστημόνων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη» – Η παγκόσμια κρίση να μη γίνει αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
Στο τέλος της ανάρτησής του αναφέρθηκε και στα 52 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας «Είμαστε περήφανοι για τις ιδέες, τις αξίες και τη διαδρομή μας που ξεκινούσε σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 1974»
Μητσοτάκης, ΝΔ 6
52 χρόνια Νέα Δημοκρατία, από τον Καραμανλή στον Μητσοτάκη: Νίκες, ήττες, μάχες διαδοχής και ιστορικές καμπές
Από την ίδρυση στις 4 Οκτωβρίου 1974 και το σαρωτικό 54,37%, στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, τον πυρσό και τη Ρηγίλλης, τα χρόνια της κρίσης και την επιστροφή στην εξουσία το 2019
Κωνσταντίνος Καραμανλής, ΝΔ
23
Χρήστος Τριαντόπουλος κατά Μαρίας Καρυστιανού: Χυδαία ψεύδη όσα είπε για «κρέατα προς μεταφορά» των θυμάτων στα Τέμπη
«Η διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, όπως ζήτησα από την πρώτη στιγμή, είναι, πλέον, πολύ κοντά και η Αλήθεια εκεί, θα λάμψει» υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
Χρήστος Τριαντόπουλος 76
Παύλος Μαρινάκης για Σαμαρά: «Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα»
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς για τα κειμήλια που επιστρέφονται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία: «Η καλύτερη απάντηση είναι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης 8