Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι καυτές πατάτες στα χέρια του νέου τσάρου της Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη

Οι καυτές πατάτες στα χέρια του νέου τσάρου της Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη

– Στα μέσα Ιουλίου το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα του Γκίκα Χαρδούβελη
– Πριν από αυτό πρέπει να τρέξει ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ, να μπει το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις
– Ο νεος υπουργός Οικονομικών πρέπει να επανεφέρει το νόμο – αγκάθι για τον αιγιαλό

Αρχής γενομένης με το τετ α τετ με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup στις 19 Ιουνίου, θα βρεθεί ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Γκίκας Χαρδούβελης.

Πάντως και το πρώτο του ραντεβού με την Τρόικα αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, όμως έως τότε πρέπει να έχουν τρέξει μία σειρά από προαπαιτούμενα, όπως:

– ο νόμος για τη «μικρή» ΔΕΗ

– το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις

– το νομοθέτημα για τον αιγιαλό που ως γνωστόν έχει ήδη πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρώτιστος στόχος του νέου υπουργού Οικονομικών, είναι να λάβει η χώρα μας τις δύο υποδόσεις που εκκρεμούν, ύψους 2 δις€ (1 δις€ τέλος Ιουνίου + 1 δις€ τέλος Ιουλίου).

Πάντως, τον Σεπτέμβριο εκτός από τη διαπραγμάτευση για το χρέος σειρά έχουν σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο οι διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα του 2015 (παράταση έκτακτης εισφοράς κλπ. ) το νέο Ασφαλιστικό και το δεύτερο σε τρία χρόνια Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο με αυξομειώσεις μισθών.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε ομιλίες του και παρουσιάσεις έχει ταχθεί κατά των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και στις αυξήσεις φόρων, ενώ είναι υπέρμαχος της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας, όπως είχε πει κ. Χαρδούβελης, που αναλαμβάνει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο νέος υπουργός, τεχνοκράτης και οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 και στενός συνεργάτης-σύμβουλος επί των οικονομικών επίσης του Κώστα Σημίτη είναι υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Έχει ταχθεί υπέρ της στροφής του οικονομικού μοντέλου από την κατανάλωση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς όμως να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης.

Στις 8 Μαΐου ο κ. Χαρδούβελης είχε πει ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από την αρχή της ύφεσης ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014, υπό την προϋπόθεση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

Η επιλογή του κ. Χαρδούβελη, τροφοδοτήθηκε πέραν των άλλων και από το γεγονός ότι ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λουκά Παπαδήμου είχε εμπλακεί στην πρώτη αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους το 2012, με το PSI+.

Με δεδομένο ότι το επόμενο μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα είναι και πάλι η τελική αναδιάρθρωση του χρέους η επιλογή Χαρδούβελη φαίνεται ότι έχει και την θετική αντιμετώπιση της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυβέρνηση… μεγάλων στοιχημάτων – Εκπλήξεις και ανατροπές στον σαρωτικό ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο για την επιλογή του νέου υπ. Οικονομικών

Τι πιστεύει ο νέος υπουργός Οικονομικών για τα σκληρά μέτρα – Ποιός είναι ο νέος τσάρος

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Γκίκας Χαρδούβελης στο υπουργείο Οικονομικών – Βούλτεψη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ντινόπουλος στο Εσωτερικών

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Τι είπε ο Σαμαράς πίσω από τα κάγκελα στους δημοσιογράφους

ΠΑΣΟΚ για ανασχηματισμό: Μαζί αποφασίσαμε για τον Χαρδούβελη – Θα αλλάξει το κλίμα

Ο νέος τσάρος της Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης – Όλο το βιογραφικό του – ΦΩΤΟ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε