Πολιτική

QatarGate – Εύα Καϊλή: Κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή αν μιλάει στα μέσα ενημέρωσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η απαγόρευση της επαφής με τον Τύπο έχει επιβληθεί εκ νέου ως όρος, για την απελευθέρωση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, σύμφωνα με απόφαση της ανακρίτριας δικαστίνας, Ορελί Ντελζέφ που έχει αναλάβει την υπόθεση για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο ή αλλιώς το… QatarGate, μετά την παραίτηση του Μισέλ Κλεζ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Εύας Καϊλή από το QatarGate, με τον όρο της απαγόρευσης της επαφής με τον Τύπο, θα μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπως αναφέρεται στη διαταγή της 23ης Δεκεμβρίου της ανακρίτριας Ορελί Ντελζέφ, που είδε το ΑΠΕ.

«Ενδείκνυται να προστεθεί ένας όρος που να απαγορεύει την επαφή με τον Τύπο για οτιδήποτε αφορά αυτήν την έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί σε ήρεμο κλίμα», επισημαίνεται στη διαταγή της κ. Ντελζέφ.

Παράλληλα ανανεώνονται όλοι οι άλλοι όροι ως τις 21/3/2024, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την υποχρέωση της κυρίας Καϊλή να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιήσει τον δικαστή, να μην εγκαταλείψει τον χώρο Σένγκεν χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστή και να μην έρθει σε επαφή με τα άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, πλην του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Στο μεταξύ οι δικηγόροι υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κ. Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ορελί Ντελζέφ είναι η δικαστής ανακρίτρια που διαδέχθηκε στη λεγόμενη υπόθεση QatarGate, το δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2023 λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Ο γιος του Μισέλ Κλεζ είχε ιδρύσει από το 2018 μια εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης με το γιο της Βελγίδας ευρωβουλευτού, Μαρί Αρενά, η οποία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, λόγω του στενού δεσμού της με το φερόμενο ως «εγκέφαλο», Αντόνιο Παντσέρι.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο Μισέλ Κλεζ προσπάθησε να καλύψει τη Μαρί Αρενά, όταν στην ανάκριση ανέφερε το όνομά της ο Παντσέρι. Τον περασμένο Ιούλιο οι βελγικές Αρχές βρήκαν στο σπίτι του γιου της Μαρί Αρενά 280.000 ευρώ σε μετρητά. Η Μαρί Αρενά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακριθεί από τις βελγικές Αρχές. Η εισαγγελία Βρυξελλών δεν έχει υποβάλλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρθεί η ασυλία της, όπως έκανε με τους ευρωβουλευτές Ταραμπέλα και Κοτσολίνο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρώην δικαστής της υπόθεσης QatarGate, ο 68χρονος Μισέλ Κλεζ, είναι πλέον συνταξιούχος και θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο τον Ιούνιο του 2024.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αντώνης Σαμαράς ξαναχτύπησε με αιχμηρό βίντεο: Το «καρφί» για τη Ντόρα Μπακογιάννη, η διαγραφή και τα επιχειρήματα προέδρου του Εδεσσαϊκού
«Ας τα βρει πρώτα με τον αδελφό της» λέει για τη Ντόρα Μπακογιάννη ο πρώην πρωθυπουργός και το «εγώ που κολλάω;» για τις δημοσκοπήσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς 209
ΝΔ για τα 11 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015: Κανείς δεν ξεχνά όσους έπαιξαν με την τύχη της πατρίδας
Στο διάρκειας 35 δευτερολέπτων βίντεο της ΝΔ, καταγράφονται οι δραματικές στιγμές της περιόδου της με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα και τις εικόνες με τις ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών
Κάλπη στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως έγινε με τη 17 Νοέμβρη και τη Χρυσή Αυγή έτσι θα γίνει και με τους θρασύδειλους που παριστάνουν τους επαναστάτες
«Κανένα ιδεολογικό πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια δολοφονική επίθεση. Πρέπει όλοι μας, κόμματα και πολιτικοί, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας» τονίζει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του
Μητσοτάκης 117
Μωραΐτης για αποχωρήσεις από ΣΥΡΙΖΑ: «Παλτά και τοξικά ανθρωπάκια θα πάνε στον Τσίπρα και θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων»
«Πολλοί εύχονται ότι ο Τσίπρας θα κάνει το μεγάλο λάθος και στο τέλος θα βάλει όλα αυτά τα ρετάλια υποψήφιους βουλευτές.Υπάρχει κανένας λόγος να «αυτοκτονήσει»;
Νίκος Μωραΐτης 12