Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Τώρα στο ΠΑΣΟΚ “τσακώνονται” για το πού βρέθηκαν 100.000 ψηφοφόροι

Τώρα στο ΠΑΣΟΚ “τσακώνονται” για το πού βρέθηκαν 100.000 ψηφοφόροι

Δίνουν και παίρνουν οι ερμηνείες για το τι συνέβη στις οργανώσεις ή στην βάση του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή για την ανάδειξη των συνέδρων, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε σημείο που οι εσωκομματικές πτέρυγες να…«τσακώνονται» τώρα για το ποιος συνέβαλε στην προσέλευση 100.000 ψηφοφόρων και πλέον στις κομματικές κάλπες.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι μέσα σε 48 ώρες και ενώ υπήρχαν δημόσιες καταγγελίες και υπονοούμενα περί νοθείας από τον Μιχάλη Καρχιμάκη και τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, τα δύο κορυφαία στελέχη την επομένη των εκλογών εξέδωσαν ανακοινώσεις που χαιρετίζουν την τεράστια συμμετοχή για τα δεδομένα της περιόδου, αφήνοντας κατά μέρος τις ενστάσεις τους για την εκλογική διαδικασία.

Μάλιστα το «αντιβενιζελικό τόξο» θεωρεί ότι μεγάλη προσέλευση οφείλεται στη δική του κινητοποίηση ανά την Ελλάδα, καθώς έπεισε τους απογοητευμένους ΠΑΣΟΚους να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ το κλίμα ήταν αρνητικό ώστε να μην νομιμοποιηθεί αυτό το Συνέδριο. Λένε μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε η δική τους κινητοποίηση δεν θα είχαν ψηφίσει ούτε οι μισοί!

Και όχι μόνο αυτό. Οι εκπρόσωποι των…«αφυπνιστών» της παράταξης σύμφωνα με την προσφιλή τελευταίως έκφραση του Γρήγορη Νιώτη, λένε επίσης ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στο σώμα των συνέδρων είναι στη χειρότερη περίπτωση 50-50(!) με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στο Συνέδριο.

Από την πλευρά των «βενζελικών», στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος κάνουν λόγο για «επανάσταση της βάσης» απέναντι στην επίθεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων μιλούν για καθαρή επικράτηση που θα αποτυπωθεί και στο Συνέδριο.

Βέβαια υπάρχουν και στελέχη εντός και εκτός κομματικού μηχανισμού που λένε ότι η μεγάλη συμμετοχή, πραγματική ή όχι, επιτρέπει πλέον την διεύρυνση του αριθμού των μελών του Συνεδρίου, γι’ αυτό άλλωστε συμφωνήθηκε από τα επιτελεία των «τάσεων», τελικά όλοι οι υποψήφιοι σύνεδροι να είναι σύνεδροι, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνέδρων από 3000 σε 5000 περίπου μαζί με τους αριστείνδην.

Δεν αποκλείεται λέγεται να υπάρχουν ήδη παρασκηνιακές συμφωνίες μεταξύ των «στρατοπέδων» για τα ποσοστά της κάθε πλευράς κατά την εκλογή των 120 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Με βάση τα δεδομένα αυτά ίσως δεν είναι τυχαίες με βάση την αυξημένη συμμετοχή και τον συσχετισμό δυνάμεων που καταγράφηκε, οι σημερινές ανακοινώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Φώφης Γεννηματά που εκπροσωπεί και τους «γεννηματικούς», η οποία τόνισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, ένα αντιμνημόνιο με περιεχόμενο.

Η μεγάλη συμμετοχή στις χτεσινές διαδικασίες είναι η αρχή της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ όσων αναζήτησαν αλλού αλλά δεν βρήκαν απαντήσεις. Το Συνέδριο μπορεί να γίνει αφετηρία αλλαγής» του απερχόμενου γραμματέα του Κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη που επισημαίνει ότι οι εσωκομματικές εκλογές στέλνουν μήνυμα «ο άξονας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά» και ότι «η ικανοποίηση για την μεγάλη συμμετοχή πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, και του επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που υπογραμμίζει ότι «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και θα παραμένει όρθιο παρά τις προσπάθειες να αλλάξει, να μικρύνει και να μετατραπεί από προοδευτικό κίνημα σε ένα μικρό και συμβιβασμένο δεξιόστροφο κόμμα».

Από την πλευρά του τέλος ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM εξέφρασε την θέση ότι χθες «οι μηχανισμοί αποσαρθρώθηκαν καθώς νόμιζαν νόμιζαν ότι θα έρθουν 40.000- 45.000 και τελικά η μεγάλη συμμετοχή τα σκέπασε όλα», ενώ για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση επισήμανε την ανάγκη (Σ.σ… ίσως και όρο για το ΠΑΣΟΚ) «να επικαιροποιηθεί και να ανανεωθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με παρατράγουδα οι εκλογές των συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ

Παναγιωτακόπουλος: Παραποιήσεις και master chef στην ψηφοφορία για το συνέδριο

Το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σε αριθμούς

Ξύλο και καρεκλιές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ! – Καταγγελίες εν όψει συνεδρίου – Τι αποκαλύπτει στο ΣΚΑΙ ένας εκ των πρωταγωνιστών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε