Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τσίπρας: Εκτίθεστε! Τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δεν βάλατε!

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Με φωνές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο θέμα που προέκυψε με τη συνθήκη Σέγκεν.

Αλλά δεν ήταν αυτός ο μοναδικός λόγος που ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. Ήταν και το Ασφαλιστικό, μετά την άρνηση των πολιτικών αρχηγών να προσφέρουν συναίνεση όπως ζήτησε ο κ. Τσίπρας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός είπε πως η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως υποστηρίζει ότι επί 40 χρόνια το Ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και κατέρρευσε τους μήνες που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Αυτά, ούτε στα μικρά παιδιά να μην τα λέτε!», είπε και πρόσθεσε: «Τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δεν βάλατε!»

Άφησε αιχμές και για τον Βασίλη Λεβέντη: «Ζητήσαμε από τα κόμματα να συμφωνήσουμε σε μη μειώσεις των συντάξεων. Ούτε συμμετοχή στην κυβέρνηση ζητήσαμε, όπως φαντάζονται κάποιοι που ψάχνουν σανίδα σωτηρίας σε οικουμενικές κυβερνήσεις. Και αρνήθηκαν. Αποφύγατε, λέτε, την παγίδα που σας έστησα. Προτιμάτε να πέσει ο λαός στο λάκκο με τα λιοντάρια. Εκτίθεστε γιατί ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο».

Εμμέσως, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και πάλι μέσω… της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τους τελευταίους 2 μήνες ότι υπάρχει μια φορολαίλαπα, ένα απεχθές, όπως το χαρακτήρισαν κάποιοι, μνημόνιο», είπε. Η λέξη «απεχθές» θυμίζει… Ζωή! Και συνέχισε: «Θα ήταν αστείο αν δεν μιλούσαν οι πολιτικές δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα μας εγκαλούσαν να υπογράψουμε άρον-άρον για συμφωνία, που είχαν κάνει καμπάνια υπέρ του “ναι”».

«Κοιμάστε και ξυπνάτε με το “σήμερα πέφτετε, αύριο πέφτετε”. Θα την πατήσετε όπως ο λύκος και τα πρόβατα. Ο λαός δεν θα σας πιστεύει πια. Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά. Στόχος μας δεν είναι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής. Με όπλο μας τις αξίες μας και την αλληλεγγύη, με την κοινωνία στο πλευρό μας, αφού δεν θέλετε συνεννόηση, θα παλέψουμε. Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Μπορούμε και μόνοι μας, όταν ο λαός μας στηρίζει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.

Η συνθήκη Σέγκεν

Ο πρωθυπουργός είπε πως επέλεξε να ξεκινήσει με το προσφυγικό «ένα εθνικής σημασίας θέμα» γιατί «με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ την προσπάθεια υπονόμευση της χώρας. Είδαμε πρωτοσέλιδα πως το Grexit ξανάρθε, πως θα μας πετάξουν από την Ευρώπη, πως η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της».

«Δυστυχώς πρώτοι, σε αυτή την αίθουσα, πριν καν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και πριν επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο, Έλληνα, επίτροπο, πρώτοι οι βουλευτές της ΝΔ αναπαρήγαγαν τα πιο ακραία σενάρια, ότι η χώρα ορθώς εγκαλείται και βγαίνει από τη Σέγκεν», είπε ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε με τη σειρά του (όπως έκανε κι εκείνος νωρίτερα) προσωπική επίθεση στον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Αναρωτιέμαι διότι στην προ μιας εβδομάδας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ διετύπωσε την άποψη ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με τα hot spots στα νησιά» τόνισε.

Συνεχίζοντας είπε: «Η Σύνοδος Κορυφής τους διέψευσε. Κάποιες χώρες δεν τηρούν τις αποφάσεις και χτίζουν τείχη και φράκτες. Κάποιες χώρες στήριξαν, έστω και με καθυστέρηση, την πρόταση της Ελλάδας για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Και σε αυτό το θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα; Κι όμως. Εντάξει και τα λογής συγκροτήματα της διαπλοκής που τώρα ξεχυψάνε και αναδεικνύουν την Ελλάδα ως… νέα αφρικανική χώρα. Εντάξει αυτοί, αλλά κι εσείς; Απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Κατανοώ ότι βρίσκεστε σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, δυστυχώς για τη χώρα, όχι για εσάς. Υπάρχουν όμως όρια. Στα εθνικά θέματα η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Και πείτε μας, επιτέλους, πού διαφωνείτε. Ή μήπως συντάσσεστε κι εσείς με τις ακραίες φωνές της Ευρώπης που μας λένε, γιατί δεν πνίξουμε ανθρώπους στο Αιγαίο;».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνησή του εξακολουθεί να αμφισβητεί το σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα. «Είχαμε να κάνουμε με ένα σχέδιο καλά εκτελεσμένο. Το αμφισβητήσαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίσουμε να το αμφισβητούμε», είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την τόλμη και τη βούληση. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια δύσκολη άσκηση για μας. Πίσω από τους αριθμούς, μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχτούν οι δυνάμεις της εργασίας και τα πιο ευάλωτα στρώματα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε