Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Τσίπρας: Γιατί δεν πάω στο αποψινό ντιμπέιτ για την Κομισιόν

Τσίπρας: Γιατί δεν πάω στο αποψινό ντιμπέιτ για την Κομισιόν

Σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδας θα μεταδοθεί, από το Euronews, το πρώτο ντιμπειτ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτός του Αλέξη Τσίπρα. Στο ντιμπέιτ θα λάβουν μέρος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα), ο Μάρτιν Σουλτς (από τη Σοσιαλιστική Ομάδα), ο Γκι Φέρχοφσταντ (από τους Φιλελεύθερους) και η Σκα Κέλερ (από τους Πράσινους) και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου euobserver.com, ως τη μέρα των ευρωεκλογών θα οργανωθούν τέσσερις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας όμως – υποψήφιος πρόεδρος που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά- Βόρεια Πράσινη Αριστερά- θα λάβει μέρος μόνο στην τελευταία, λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεών του.

Αύριο Τρίτη, οι τέσσερις υποψήφιοι θα έχουν μια δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση που θα φιλοξενηθεί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) και η οποία θα αναμεταδοθεί ζωντανά από την πλατφόρμα του Εuranet.

Στις 9 Μαΐου θα οργανωθεί μια τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας -όπου θα λάβουν μέρος οι Γιούνκερ, Σουλτς, Φέρχοφσταντ και ο Ζοζέ Μποβέ (από τους Πράσινους), ενώ τέλος στις 15 Μαΐου, πάλι στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη τηλεοπτική αναμέτρηση, στην οποία θα λάβει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια καινοτομία που κατοχυρώθηκε στη συνθήκη της Λισαβόνας. Εκεί, αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στον ορισμό του υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιλογή του οποίου θα εγκριθεί τελικά από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι στα τρία πρώτα ντιμπέιτ απάντησε:

• Ντιμπέιτ θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου υπό την αιγίδα της EBU στις Βρυξέλλες και εκεί θα έχουν όλοι οι υποψήφιοι την ευκαιρία να τοποθετηθούν για την ελληνική τραγωδία καθώς και για το φλέγον θέμα του χρέους.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από την πρώτη στιγμή ανταποκριθεί θετικά, στο ντιμπέιτ το οποίο εκ των υστέρων αναβλήθηκε και το οποίο θα διοργάνωνε η Eπιτροπή Περιφερειών στην Αθήνα στις 8 του Μάρτη. Αυτό το ντιμπέιτ αναβλήθηκε και με ευθύνη της ΝΔ μετετράπη σε μια αποστειρωμένη φιέστα για να μιλήσει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υποψήφιοι των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, Φερχοφσταντ και Κέλερ αντίστοιχα, έχουν εδώ και μέρες ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ στην Αθήνα. Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σούλτς οφείλουν να ανταποκριθούν θετικά, να έρθουν στον τόπο του εγκλήματος για να συζητήσουν, αλλά και για να δουν τα αποτελέσματα των μνημονίων που από κοινού ετοίμασαν μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος οφείλουν να πιέσουν ώστε οι “εκλεκτοί” τους να έρθουν στην Ελλάδα για να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Τέλος, εάν η ΝΔ έχει άγχος για την ποιότητα του διαλόγου, θα πρέπει να πείσει τον κ. Σαμαρά να έρθει σε συζήτηση στη βουλή για το σκάνδαλο Μπαλτάκου. Να έρθει επίσης στη βουλή για το νέο μνημόνιο το οποίο αποκαλύφθηκε στον τύπο και η κυβέρνηση αρνείται να το συζητήσει παρόλο που ο κ. Στουρνάρας παραδέχεται την ύπαρξή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλοι στο Debate και … ο Τσίπρας χώρια

Σοάρες σε Τσίπρα: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με του Ανδρέα Παπανδρέου

Τσίπρας: Δημοψήφισμα ζωής οι ευρωεκλογές

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε