Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Βγήκαν τα… κομπιουτεράκια μετά την ψήφο εμπιστοσύνης – Τα δεδομένα για πρόωρες εκλογές και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Βγήκαν τα… κομπιουτεράκια μετά την ψήφο εμπιστοσύνης – Τα δεδομένα για πρόωρες εκλογές και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

– Πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν την πρόταση Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
– Τα σχέδια του Α. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές – Έχει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ 120 ψήφους στη Βουλή;
– Πως θα κινηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και ποιοι θα… αιφνιδιάσουν
– Οι νέοι υποψήφιοι – έκπληξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πολύ δύσκολα θα αποδειχτεί βάσιμη η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή τον Φεβρουάριο με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί οι 155 ψήφους που συγκέντρωσε η κυβέρνηση με (ΝΔ 127 και ΠΑΣΟΚ 28) απέχουν 25 ψήφους από την προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών τουλάχιστον που απαιτούνται από το Σύνταγμα κατά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ..

Η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

Η “δημοκρατική αντιπολίτευση” όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, μόνη της, χωρίς δηλαδή τις 8 ψήφους της Χρυσής Αυγής, συγκέντρωσε 123 εκ των οποίων οι 18 ήταν ψήφοι ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ απουσίαζαν δικαιολογημένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν κατά της κυβέρνησης.

Η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην εκλογή ΠτΔ, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία και με πιο σοβαρό διακύβευμα καθώς η μη εκλογή ΠτΔ οδηγεί τη χώρα αυτόματα σε εθνικές εκλογές.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν κατάφερε να πείσει ούτε ένα ανεξάρτητο βουλευτή να την υπερψηφίσει αποτελεί σαφώς μια πρώτη ένδειξη, η οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει σε σημείο να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Πως ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

– ΚΑΤΑ οι προερχόμενοι από τη ΝΔ Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Κασαπίδης
– ΚΑΤΑ οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, Χρήστος Αηδόνης, Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης
– ΚΑΤΑ οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ: Βασίλης Καπερνάρος, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα,Γιάννης Κουράκος, Κώστας Γιοβανόπουλος και Μίκα Ιατρίδη
– ΚΑΤΑ ο προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ: Σπύρος Λυκούδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης,
– ΠΑΡΩΝ οι προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ: Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός
– ΑΠΩΝ ήταν ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής και οι Χρυσαυγίτες Χρ. Αλεξόπουλος και Ε. Μπούκουρας.

Από αυτούς τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές η κυβέρνηση Σαμαρά ανάλογα και με την πρόταση που θα καταθέσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και το αποτέλεσμα των τελικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να ελπίζει σε μια θετική ψήφο 11-12 ανεξάρτητων βουλευτών και ίσως σε 4-5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, μία εξ αυτών η Νίκη Φουντά. Δηλαδή να συγκεντρώσει περί τους 165-170 βουλευτές.

Πάντως πολλά για την διαμόρφωση της “προεδρικής πλειοψηφίας” θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο του υποψηφίου, με τις πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα να λένε ότι Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη αναζητούν πρόσωπο θηλυκού γένους και εκτός πολιτικής, όπως οι κυρίες Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ (…η οποία δεν είναι εντελώς αρνητική) Μαριάνα Βαρδινογιάννη και Κική Δημουλά, προκειμένου να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε