Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

«Άδειασμα» Κομισιόν στον Αβραμόπουλο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Άδειασμα» Κομισιόν στον Αβραμόπουλο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από την Κομισιόν και αυτό επανέλαβε την Πέμπτη (24.01.2019) και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, μάλιστα, πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Έλληνα Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είχε δηλώσει πως «δεν είναι ισόρροπη και ως εκ τούτου, προβληματική».

Η επίσημη θέση της Επιτροπής είναι αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και από τους αρμόδιους Επιτρόπους, Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Σημείωσε δε ότι οι αποφάσεις στο Κολέγιο των Επιτρόπων πάρθηκαν ομόφωνα.

O M. Σχοινάς συμπλήρωσε ότι η θέση της Επιτροπής είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια «σημαντική», η οποία επιλύει μία από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί το παρελθόν και να υπάρξει συμφιλίωση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Πρόσθεσε, ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση της Συμφωνίας και τόνισε ότι αυτό που τώρα έχει σημασία είναι η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχε αναφέρει: «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ισόρροπη και ως εκ τούτου, προβληματική. Είναι άλλο ο γεωγραφικός προσδιορισμός που όλες οι κυβερνήσεις συμφωνήσαμε και άλλο ο ιστορικός προσδιορισμός, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας.

Εθνότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές.

H κυβέρνηση θα είχε κινηθεί διαφορετικά αν, αντί να αγνοήσει και στη συνέχεια προκαταλάβει τα πολιτικά κόμματα, είχε επιδιώξει την εθνική συνεννόηση πριν προχωρήσει στη συμφωνία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις