Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2024

Για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2024 και ορατά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έκανε λόγο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απόψε στην κοπή της πίτας του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι αριθμοί για το 2023 στην υγεία είναι πολύ άσχημοι. Μιλώντας για το clawback (επιστροφές) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν το πληρώνει το κράτος», καθώς όπως εξήγησε έμμεσα το πληρώνει κι αυτό δημιουργεί μία ανισορροπία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «το clawback είναι ένα φάρμακο που στην σωστή δόση έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα , αλλά τώρα το έχουμε σε υπερβολική δόση.».

Ο ίδιος, κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες σε μια «καλόπιστη συνεργασία να ξεκινήσουμε από κοινού να διορθώνουμε το clawback» αλλά, όπως είπε, δεν υπόσχεται θαύματα.

Ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι αποτελεί κλειδί για την φαρμακευτική πολιτική, η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων πάνω από το 40% όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη κάτω από 30%.

Όπως παραδέχτηκε, θα πρέπει κάθε χρόνο να μπαίνουν 80 εκατομμύρια στην φαρμακευτική δαπάνη , για να συνεχίσουν να φτάνουν στην χώρα όλα τα καινοτόμα φάρμακα. «Θα πάρουμε σκληρά μέτρα αλλά δεν θα ανεχθούμε καταστάσεις του παρελθόντος» τόνισε ο Α . Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι το clawback λειτουργεί από ένα σημεία και μετά υπέρ της κατευθυνόμενη συνταγογράφησης, καθώς «οι εταιρείες κάνουν τα πάντα για να αυξηθεί η συνταγογράφηση και για να έχουν κέρδος για να μπορούν να το πληρώνουν, ενώ σκοπός του ήταν η μείωση της συνταγογράφησης».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 600 εκατομμύρια το 2014 στο 1.400.000 το 2024 όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία. και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε το clawback, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να το ρυθμίσουμε».

Στόχος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι να μειωθούν οι ελλείψεις και να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς στα καινοτόμα φάρμακα τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου , ο οποίος εξήγησε ότι ήδη η πρόσβαση στα νέα φάρμακα στην Ελλάδα «καθυστερεί έξι μήνες σε σχέση με παλιότερα γεγονός που σημαίνει πως οι Έλληνες ασθενείς τα λαμβάνουν με έως και δύο χρόνια καθυστέρηση», ενώ πρόσθεσε πως κάποια φάρμακα «μπορεί να μην φτάσουν ποτέ στους έλληνες ασθενείς» λόγω των επιστροφών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: Παντελώς ανυπόστατο το πρωτοσέλιδο της Εστίας για συναντήσεις μου με τον Γιάννη Στουρνάρα
«Ο κ. Κοττάκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια εξυφαίνοντας ιστορίες επιστημονικής φαντασίας», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
Μαρινάκης για παγκόσμια μέρα Ελευθερίας του Τύπου: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση θεσμών, η κατοχύρωση πολυφωνίας και η βελτίωση των ΜΜΕ»
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που όπως είπε αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ, και παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό έργο στο χώρο του Τύπου
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη σε Τσιπρα: Μάλλον δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μας – Δεν συσχετίσαμε ποτέ Πρέσπες με συντάξεις
Οι 2 δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ τονίζουν ότι το ντοκιμαντέρ βασίζεται αποκλειστικά σε επώνυμες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου 2015 και όχι σε δημοσιογραφικές κρίσεις
Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού
27
Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και νέα κόμματα αλλάζουν τις ισορροπίες – Μάχη για τη δεύτερη θέση θα δώσουν Τσίπρας και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική ή ακόμη και εννεακομματική, ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών
καλπη 18
Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί γιατί δεν συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ: Δεν θα νομιμοποιήσω τη δολοφονία χαρακτήρα μου
«Δε μου δίνετε κανένα λόγο να εμπιστευτώ, ούτε στο ελάχιστο, ότι θα έχετε μια αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα του 2015 και ότι σκοπός σας δεν θα είναι και σήμερα, να επιμείνετε στη συκοφαντία»
Αλέξης Τσίπρας 45