Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Ενεργειακή αβεβαιότητα – Το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο εξαφανίστηκε για πάντα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επόμενος χειμώνας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα» που διοργανώνει ο ΔΕΣΦΑ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να επισημάνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. Σημείωσε δε πως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 – 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα, αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

“Μακροπρόθεσμα, το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης που ήταν η χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου εξαφανίστηκε για πάντα. Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος θα τεθεί και το όραμα για την ενέργεια”, τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο υδρογόνο τόνισε ότι υπάρχει βούληση για επενδύσεις, αν και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, ωστόσο πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια που είναι στα “Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος” (IPCEI) δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε, ωστόσο η Ελλάδα είναι παρούσα. Τόνισε επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο και στην αποθήκευση ενέργειας καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας σημειώνοντας ότι ο στόχος που είχε τεθεί για το 2030, να έχουν εγκατασταθεί 20 GW ΑΠΕ θα επιτευχθεί το 2026. Παράλληλα θα τεθεί νέος πιο φιλόδοξος στόχος για το 2030 οπότε θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας ισχύος 24 GW. “Η Ελλάδα με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να γίνει ενεργειακός δίαυλος πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη”, τόνισε ο υπουργός.

Ήδη, όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλλι, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ο πρώτος που θα μπορεί να μεταφέρει υδρογόνο. Η παραγωγή και διανομή υδρογόνου από τα υπάρχοντα δίκτυα φυσικού αερίου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η κα Γκάλλι. Σημείωσε ακόμη ότι η τεχνολογία υπάρχει και η μείωση του κόστους της πράσινης ενέργειας καθιστά πιο οικονομική την παραγωγή υδρογόνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τριπλό «χαστούκι» στην Τουρκία από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μήνυμα για το καλώδιο GSI
Κοινό μέτωπο των τριών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο - Απορρίπτουν τις μονομερείς διεκδικήσεις και προειδοποιούν κατά της παρεμπόδισης ενεργειακών έργων
Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ
Βίντεο Τσίπρα από το Παρίσι: «Η νίκη των Γάλλων διαδηλωτών θα είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης»
Μήνυμα αλληλεγγύης στους νέους και στα συνδικάτα από τον πρόεδρο της ΕΛΑΣ, που καλεί την ευρωπαϊκή Αριστερά να ενισχύσει τη συνεργασία της απέναντι στις ανισότητες και την Ακροδεξιά
Αλέξης Τσίπρας
7
Πολάκης κατά Πατούλη: Πορίσματα «φωτιά» για την Περιφέρεια Αττικής – Ζητά διώξεις, συλλήψεις και επιστροφή χρημάτων
Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον οικονομικό εισαγγελέα για συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ και τη διαχείριση του ΕΔΣΝΑ - «21 μήνες στο συρτάρι είναι αρκετοί»
Παύλος Πολάκης και Γιώργος Πατούλης
Μητσοτάκης στην ΚΕΔΕ: Πακέτο 6+2 μέτρων για τους δήμους – 540 εκατ. ευρώ για ανακύκλωση και ενεργειακά χρέη
«Στόχος μας όχι το ιδανικό, αλλά να πετύχουμε το δυνατό» - Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος, 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την οδοποιία και διπλασιασμός της επιχορήγησης για τα σχολεία
Κυριάκος Μητσοτάκης, ομιλία ΚΕΔΕ