Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economist: Σημαντικός στόχος η κατάρτιση των εργαζομένων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να επιτευχθεί η αντιστοίχιση μεταξύ των αναγκών της σύγχρονης αγοράς εργασίας και των κατάλληλων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη ενότητα του συνεδρίου του Economist, με θέμα «νέοι εφευρέτες που λάμπουν στην κρίση».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το 2019, όταν εξελέγη η κυβέρνηση, αυτό που ακούγαμε ήταν «βρείτε μου μία δουλειά», ενώ σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά, αυτό που ακούω καθημερινά είναι «βρείτε μου υπαλλήλους».

Στο σημείο αυτό, παρατήρησε ότι καταγράφεται έλλειψη εργατικού δυναμικού σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα, ο κατασκευαστικός τομέας, η βιομηχανία, ο αγροτικός, ο τεχνολογικός και ο τουριστικός τομέας, ο κλάδος των τροφίμων κλπ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι παράδοξο η Ελλάδα να παρουσιάζει έλλειψη εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας ξεπερνά το 10%, χαμηλότερο από το 18% όπου ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά ακόμη υψηλό.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τις αναφορές του για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι οι οποίοι δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και τεχνικές δεξιότητες. Όπως διαπίστωσε, η αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών της σύγχρονης οικονομίας και των απαιτούμενων δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, είναι υπαρκτό πρόβλημα. «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Όμως, ακριβώς εκεί παρεμβαίνουμε. Στόχος είναι επανεκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, για την επίλυση αυτού του ζητήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, επιδίωξη είναι το upskilling (η αναβάθμιση δεξιοτήτων) και το reskilling (η επανεκπαίδευση) να αφορούν, όχι μόνο τους ανέργους, αλλά και όσους εργαζόμενους αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας, με καλύτερες αμοιβές.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που θα χρειαστούν» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η κατάρτιση των εργαζομένων στις κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί έναν σημαντικό εθνικό στόχο.

Τέλος, απευθυνόμενος σε τέσσερις μαθητές, εκπροσώπους δύο μαθητικών επιχειρήσεων που βραβεύτηκαν σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι αυτή είναι η Ελλάδα «που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου η καλύτερη απάντηση στις έωλες κατηγορίες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας
«Η Ατζέντα για την Ελλάδα του 2030 προτάσσει τη θεσμική ανάταξη του κράτους με κομβικό σταθμό τη Συνταγματική Αναθεώρηση» γράφει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του για την έκθεση της Κομισιόν
Μητσοτάκης, συνεδρίαση στο Μαξίμου
Φάμελλος: Το τελευταίο βήμα πριν κλείσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ – Η συνάντηση με τον Κακλαμάνη και το πολιτικό «κλειδί» της επόμενης εβδομάδας
Από την αποστολή διάσωσης στην Κουμουνδούρου, στη σύγκρουση για τον Τσίπρα και στην προαναγγελθείσα ανεξαρτητοποίηση - Η συνάντηση με τον Νικήτα Κακλαμάνη και το πολιτικό «κλειδί» της επόμενης εβδομάδας
Σωκράτης Φάμελλος 10
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 47
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ