Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το ιατρικό ιστορικό κάθε Έλληνα πολίτη θα βρίσκεται πλέον μέσα στον ψηφιακό του φάκελο»

«Σε ένα χρόνο θα έχουν παραδοθεί οι ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας», δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης από Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα» στη Θεσσαλονίκη και μίλησε για τις νέες καινοτομίες που θα φέρει στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, στην επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και την ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Μιλώντας για τις αλματώδεις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτή τη CISCO, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές, όπως είναι η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης, του ψηφιακού ατομικού φακέλου υγείας και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Σχεδόν το σύνολο των συνταγών περνάνε από την άυλη συνταγογράφηση. Πρέπει να επεκτείνουμε σύντομα το σύστημα αυτό και σε όλους τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους πολίτες των τρίτων χωρών, ώστε ο κάθε ένας που έρχεται στην Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και εμείς να έχουμε εικόνα του τι συνταγογραφείται και τι καταναλώνεται από φάρμακα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουμε, ει δυνατόν, στο 100% της συνταγογράφησης που είναι μέσω του ψηφιακού συστήματος», ανέφερε ο υπουργός.

Η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι σπουδαία μόνο γιατί βοηθά πολύ τον πολίτη να έχει τη συνταγή που θέλει και να την εκτελέσει πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε φαρμακείο αλλά βοηθά πρωτίστως την Κυβέρνηση να μπορεί να χαράζει πολιτική.

«Διότι δεν μπορείς να χαράζεις πολιτική εάν δεν έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες και την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει. Και αυτό μας το παρέχει πράγματι η ψηφιακή τεχνολογία», τόνισε συγκεκριμένα.

Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο θα έχουν παραδοθεί οι ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «αδιανόητη» την αλματώδη εξέλιξη στη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στη χώρα, σε σύγκριση με την εποχή που ήταν ξανά υπουργός Υγείας:

«Ήμουν Υπουργός Υγείας και πριν από μία δεκαετία. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία, τα δέκα μεσολαβήσαντα χρόνια, είναι αδιανόητη. Σήμερα η Ελλάδα έχει ίσως το πιο εξελιγμένο ή ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος τόνισε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιείται ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος Υγείας.

«Κορωνίδα είναι σίγουρα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του», κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν στην ελληνική οικονομία
Στη σύσκεψη συμμετέχουν σε επίπεδο υπουργών ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ ο Θάνος Πετραλιάς θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες
Μέγαρο Μαξίμου
Τριμερής Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Μακρόν στην Πάφο: Έμφαση σε αποκλιμάκωση, Λίβανο και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις σε Ιράν και Μέση Ανατολή, με αναφορές στην ευρωπαϊκή εγρήγορση απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης
Μητσοτάκης, Μακρόν, Χριστοδουλίδης
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Νίκο Δένδια στη Σούδα - Με ελικόπτερο μετέβη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» ανοιχτά της Κρήτης
Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας με τον Εμανουέλ Μακρόν στη βάση της Σούδας
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
ΠΑΣΟΚ: Νικολόπουλος, Βερλέκης, Πελεγρίνης, Μανίκας, Μυρίσης και Σιγαλός στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης – Τα νέα ονόματα που ανακοινώθηκαν
Νέα πρόσωπα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, του πολιτισμού και του συνδικαλισμού στη σύνθεση της Επιτροπής – Συνεδρίαση στις 17 Μαρτίου 2026 παρουσία Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ