Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Ακάρ μετά τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο: Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να λύσουν ειρηνικά τα προβλήματα τους

Ακάρ μετά τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο: Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να λύσουν ειρηνικά τα προβλήματα τους

Την ελπίδα του “να παραμείνουν οι πόρτες του διαλόγου ανοιχτές και να μην περιμένουμε νέα καταστροφή”, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε τις περιοχές της Τουρκίας, που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, ύστερα από πρόσκληση του Χουλουσί Ακάρ. Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών.

“Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που μας πρόσφερε βοήθεια. Θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μία φορά. Και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειας των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη και να ευχηθώ καλή ανάρρωση στους τραυματίες”, είπε αρχικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Και συνέχισε: “Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουμε προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε, στο πνεύμα της συμμαχίας, του ειρηνικού διαλόγου, ώστε να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές. Αυτό που επιθυμούμε και ελπίζουμε είναι να μην περιμένουμε άλλη μία καταστροφή για να έρθουν κοντά οι δύο χώρες και ελπίζουμε ότι οι πόρτες του διαλόγου να μείνουν ανοιχτές. Επιθυμία μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα μια φιλίας, και Ελλάδα και Τουρκία να ζήσουν με ευημερία”. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: “Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Έλληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης αποδέχθηκα την πρόταση του υπουργού κ. Ακάρ, να επισκεφτώ σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές. Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής, διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω την δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Κι εδώ θα ήθελα να τονίσω το συμβολικό μήνυμα από τη σημερινή επίσκεψή μου, ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και βέβαια, ο τελικός στόχος είναι, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις –και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό- η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα την θερμότητα με την οποία με υποδεχθήκατε, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τον Τουρκικό λαό.

Σας ευχαριστώ”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις