Πολιτική

Ακρίβεια και αρρυθμίες στο ΑΣΕΠ οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Την έμφαση της κυβέρνησης στο να τρέξουν άμεσα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η ακρίβεια, σηματοδοτούν οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία που άλλαξαν χέρια στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο νέος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος καλείται να διαχειριστεί τη «γάγγραινα» της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με νέες παρεμβάσεις στην αγορά.

Πρόκειται για ένα μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση, η οποία στις κάλπες, και σταθερά, σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών, έχει εισπράξει δυσαρέσκεια από την πλευρά των πολιτών, οι οποίοι ζητούν πιο αποτελεσματικές πολιτικές.

Νέα παρέμβαση για τα «παιχνίδια» των πολυεθνικών

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – κι ενώ όλα δείχνουν ότι είναι εκ νέου Πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – θα επιμείνει στο αίτημά του να παρέμβει η Ευρώπη για να σταματήσει το «παιχνίδι» των πολυεθνικών να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα από χώρα σε χώρα.

Στο στόχαστρο οι αρρυθμίες στη λειτουργία του ΑΣΕΠ

Χθες ο Κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, αναλαμβάνει να διορθωθούν οι αρρυθμίες στη λειτουργία του ΑΣΕΠ, που έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις σε διορισμούς σε υποστελεχωμένους τομείς στο δημόσιο, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία κ.α..

Ο κ. Λιβάνιος με την υφυπουργό Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, έτσι ώστε να ελέγχονται πιο γρήγορα οι αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Επισκέψεις και σε άλλα υπουργεία

Το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί και τα Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετανάστευσης, στα οποία, με τις αλλαγές προσώπων στον ανασχηματισμό, σηματοδότησε την έμφαση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους συγκεκριμένους τομείς.

Και όπως διεμήνυσε ήδη, το καλοκαίρι οι ρυθμοί δεν θα πέσουν, ενώ μέχρι να κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο, ο στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί συνολικά 15 νομοσχέδια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Κίνημα Δημοκρατίας με επίθεση κατά Κασσελάκη
«Είναι αδύνατον να συναινέσω με την ανοχή μου στην αλλαγή πορείας ενός Κινήματος που γεννήθηκε με κύριο σύνθημα τη Συμμετοχική Δημοκρατία και μεταλλάσσεται σε ένα αμιγώς προσωποκεντρικό κόμμα», αναφέρει
Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης 7
Τα κόμματα στα οποία ποντάρει η ΝΔ για την επιστολική ψήφο και τις τρεις έδρες στους απόδημους στις εκλογές του 2027
Στην κυβέρνηση υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση για τις αλλαγές που θα συζητηθούν στη Διακομματική και ότι θα συγκεντρωθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα, 200 ψήφοι
Βουλή
Θάνος Πλεύρης: Καμία διαδικασία νομιμοποίησης ατόμων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα
«Όποιος αυτή τη στιγμή είναι παράνομος, θα μείνει παράνομος, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της σύλληψής του όπου βρεθεί, της φυλάκισής τους δύο με πέντε χρόνια και της επιστροφής του»
Θάνος Πλεύρης
ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Σαφής αποδοκιμασία από τον ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός να τον απομακρύνει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «διχαστικές και εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις» που αναπαράγουν ακροδεξιά ρητορική και τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο
Μακάριος Λαζαρίδης 8