Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Ακρίβεια: Κυβέρνηση εναντίον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή

Ακρίβεια
Φωτογραφία: Intime

Οι «εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών», ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είναι το αντικείμενο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απευθύνεται σε τέσσερις υπουργούς, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συζήτηση για την ακρίβεια, που εξελίσσεται από τις 13:00, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιδότηση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαναφορά του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Επιθετικά από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτος ο Χαρίτσης στο βήμα

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέμβει αποφασιστικά για να διασφαλίσει το εισόδημα των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό πως αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες εγκαίρως, προχώρησαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε καθησυχαστικές δηλώσεις.

Ακρίβεια

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια υπαγορευμένη από την ιδεολογική προσήλωση στην αυτορρύθμιση της αγοράς, με συνέπεια να απειλούνται σήμερα η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη. Ιδίως για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλο το φάσμα της οικονομίας και θα φέρει μεγάλες ανατιμήσεις, και αυτό ενώ αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η «εκποίηση» της ΔΕΗ και ενώ αναμένεται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τον χειμώνα να μη μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη για την ηλεκτροδότησή τους και μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τιμολόγια του ρεύματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να δώσει τέλος και να σταματήσει τη χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνει τις τιμές και το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ζητούν, επίσης, συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση της εποπτείας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), ώστε να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει, πλέον, ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Κυρίως, ζητούν να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές.

Αντεπίθεση από Σταϊκούρα και Γεωργιάδη

Οι αυξήσεις είναι παροδικές, οι τιμές από το 2022 θα υποχωρήσουν και δεν θα οδηγηθούμε σε υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού της τάξεως του 2%, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, είναι παροδικό παγκόσμιο φαινόμενο εξ αιτίας της αύξησης της ζήτησης από την προσφορά μετά την κάμψη της οικονομίας από την πανδημία και την επανεκκίνησή της και δεν θα έχει διάρκεια ούτε θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό. Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση «οι ανατιμήσεις να μην οδηγήσουν σε μια αυτοεκπληρούμενη επιθυμία».

Ακρίβεια

Αναγνώρισε πάντως ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, σημειώνοντας πως παρεμβαίνουμε με στοχευμένα μέτρα σε εθνικό επίπεδο αλλά περιμένουμε και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ώστε να μην εργαλειοποιηθεί η παροδική αύξηση τιμών και έχουμε μόνιμα φαινόμενα.

Εμείς είπε ο υπουργός, παρεμβαίνουμε με ελέγχους στην αγορά αλλά και με μόνιμα μέτρα. Εκτενείς αναφορές έκανε όμως ο κ. Σταϊκούρας και στη ΔΕΗ αλλά και την πολιτική που ασκήθηκε σε σχέση με την μετοχοποίησή της από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί κάποιου νέου σχεδίου ιδιωτικοποίησή της από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ λέγοντας πως «το δημόσιο θα εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο στις στρατηγικές αποφάσεις» λέγοντας πως, αυτό άλλωστε γίνεται παγκοσμίως και ανέφερε όπως κανείς μπορεί να δει σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία κλπ​.

«Χιλιάδες έλεγχοι»

Γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έχουν παρατηρηθεί, κάνουμε χιλιάδες ελέγχους σε διατροφικές αλυσίδες αλλά και σε χονδρεμπορικές επιχειρήσεις ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Ολομέλεια.

Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά είναι το κόμμα που προτρέπει σε ανατιμήσεις με όσα αναφέρει λέγοντας πως «εγώ αυτό που πάντα σε όλες τις συνεντεύξεις και δηλώσεις μου λέω ότι οι ανατιμήσεις είναι παροδικό φαινόμενο καλώντας την αγορά να μην ανατιμούν τις τιμές τους γιατί όταν μετά τα Χριστούγεννα θα πέφτουν οι τιμές πρώτων υλών θα έχουν χάσει πελάτες, αλλά εσείς την επόμενη ημέρα με την ΑΥΓΗ βγαίνετε και ουσιαστικά προτρέπετε σε αυξήσεις».

Επίσης, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία όταν μιλάει για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ λέγοντας πως «αυτό είχατε υπογράψει με απόφαση του ΚΕΣΥΠ και είχατε ενημερώσει την ΕΕ. Εμείς είπε θα πρέπει να σας κάνουμε ειδικό δικαστήριο για όσα κάνατε στην ΔΕΗ και την αφήσατε με αυτό το χρέος και όχι εσείς που μας απειλείτε κιόλας από πάνω».

Χαρακτήρισε, τέλος, απληροφόρητο τον κ. Τσίπρα που είπε ότι είμαστε σε τελευταία θέση στην ανάπτυξη λέγοντας πως η αλήθεια είναι πως είμαστε στην 6η καλύτερη θέση στην ΕΕ όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια είμαστε στις τελευταίες θέσεις. «Τώρα», είπε, «που έχουμε 21 χώρες της ΕΕ από κάτω μας κάνετε από πάνω και κριτική»!

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις