Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ακρίβεια: Σκέψεις για επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Φεβρουάριο

Ακρίβεια: Οι 12 προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την αντιμετώπισή της

Εβδομάδα αποφάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση που «γιγαντώνει» την ακρίβεια αυτή που ξεκινά σήμερα (24.01.2022).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εξεταστεί η επέκταση του πλαισίου στήριξης για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον  Φεβρουάριο.

«Θα λαμβάνουμε μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί» διαμηνύει σε κάθε τόνο η κυβέρνηση κι ενώ μεγαλώνει η κραυγή αγωνίας των πολιτών που βλέπουν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται με το «καλημέρα σας»…

«Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών -μελών» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός πρόσφατα από το Στρασβούργο, αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, ζητώντας περαιτέρω μέτρα από την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, δεδομένου πως υπάρχει ένα μπλοκ χωρών που υποστηρίζει τη συγκράτηση της κρατικής στήριξης, κι ενώ είναι σαφώς αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση.

Το καλό σενάριο μιλά για λήξη της περιπέτειας στις αρχές της άνοιξης, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν πως ολόκληρο το 2022 θα σημαδευτεί από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Δεδομένου πως η στήριξη που έχει παράσχει ως τώρα η κυβέρνηση για την αναχαίτιση των συνεπειών της ανήλθε μέσα σε ένα μήνα (Ιανουάριο) στα 400 εκατ. ευρώ, αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο δύσκολο είναι να συνεχιστεί επί μακρόν η στήριξη από εθνικούς και μόνο πόρους.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο η κρατική στήριξη θα επεκταθεί.

Εφόσον η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί και μετά τον Απρίλιο, οι ίδιες πηγές θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να ανοίξει συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά…

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού να δοθεί την 1η Μαΐου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα – δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου – για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με 32 – 72 δόσεις.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών συζητά την παραμονή καθ΄ όλο το 2022 φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο κλπ, καθώς και για το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις