Πολιτική

Αξιοποίηση αρχείων φυλακών με ιστορικό ενδιαφέρον

Η προστασία και αξιοποίηση σημαντικών αρχείων ιστορικού ενδιαφέροντος που τηρούνται στις φυλακές της χώρας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης και για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, δρομολογείται η παραλαβή, η φύλαξη και η επεξεργασία των αρχείων αυτών. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αξία των αρχείων αυτών είναι μεγάλη, καθώς καλύπτουν σχεδόν όλη την κατοχική, εμφυλιακή και μεταπολεμική περίοδο και περιλαμβάνουν σημαντικό πρωτότυπο αρχειακό υλικό.

Με αφορμή την αξιοποίηση των αρχείων των φυλακών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Πρόθεσή μας είναι η συνεργασία με όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα όπου υπάρχει ιστορικής αξίας αρχειακό υλικό. Σκοπός μας είναι η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του υλικού. Κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωσή μας απέναντι στη νεότερη Ιστορία του τόπου μας και ιδίως απέναντι σε όσους συμπατριώτες μας έπεσαν θύματα διώξεων στις πιο ταραγμένες περιόδους της».

Τέλος, την πρωτοβουλία και το συντονισμό της όλης προσπάθειας έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος επισκέφτηκε ήδη τις φυλακές Διαβατών και ειδικότερα το χώρο όπου φυλάσσονται αρχεία ιστορικού ενδιαφέροντος. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το κλείσιμο 204 καταστημάτων των ΕΛΤΑ έφερε και γαλάζιες αντιδράσεις – Η διαβεβαίωση για κατ’ οίκον εξυπηρέτηση
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος τζίρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι 15 εκατ. ευρώ, κι ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας είναι πολλαπλάσιο και αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ
ΕΛΤΑ 11
Στην Αθήνα σήμερα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Η πρώτη της επίσημη υποχρέωση και το πάρτι προς τιμήν της
Η πρώτη επίσημη υποχρέωση Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη όταν θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ 13
Δόμνα Μιχαηλίδου και Χάρης Δούκας στα «κάγκελα» για τα πατίνια στην Αθήνα: «Η πόλη ανήκει σε όλους» – «Είναι θέμα υπουργείου»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καλεί τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση με στόχο την προστασία πεζών και ΑμεΑ
Δόμνα Μιχαηλίδου και Χάρης Δούκας 11
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Μονής Σινά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου
«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα στέκεται πάντα δίπλα στο Ιερό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, θα το στηρίζει, έτσι ώστε να διαφυλάξει στην αιωνιότητα αυτό το ιδιαίτερο και ξεχωριστό καθεστώς το οποίο μας κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας»
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Μονής Σινά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου