Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης – Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης – Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο
Ο Νίκος Δένδιας σε παλαιότερη συνάντησή του με την Νάιλα Μανγκούς

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης καθώς εξελίχθηκε ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και ο απεσταλμένος Νίκος Μελέτης, η συνεννόηση που είχε γίνει το απόγευμα της Τετάρτης ήταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκτός από την Βεγγάζη θα μετέβαινε και στην Τρίπολη.

Εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντιόταν με τον μόνο που έχει θεσμική ιδιότητα δηλαδή, τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μωχάμεντ Μένφι. Φτάνοντας το πρωί όμως στο αεροδρόμιο της Τρίπολης έγινε ξεκάθαρη απόπειρα να παγιδευτεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καθώς αντί του Μωχάμεντ Μένφι τον περίμενε η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Η ελληνική πλευρά διαμαρτυρήθηκε και τονίστηκε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα. Ακολούθησε μεγάλη καθυστέρηση με την ελληνική αντιπροσωπεία να περιμένει για πάνω από μια ώρα μέσα στο αεροσκάφος και τελικά αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη και να κατευθυνθούν στην Βεγγάζη. 

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «foul play», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις