Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Αλαλούμ με το ταξίδι κυβερνητικών στελεχών στο Ορλάντο

Αλαλούμ με το ταξίδι κυβερνητικών στελεχών στο Ορλάντο

Στο Ορλάντο για να πάρουν μέρος στις συναντήσεις για την αξιολόγηση της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης θα ταξιδέψουν μέσα στον Ιούνιο κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής την Έλενα Παπαδοπούλου. Κι αν ένα ταξίδι κυβερνητικής αποστολής στις ΗΠΑ δεν μοιάζει… τόσο μεγάλο θέμα, η (προεκλογική) περίοδος αλλά και κάποια ερωτήματα που δεν απαντώνται, μάλλον το κάνουν.

Η πολυπληθής ελληνική αποστολή στο Ορλάντο θα βρίσκεται στη Φλόριντα στις 14 Ιουνίου και οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από την επόμενη μέρα ενώ η Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, και οι άνθρωποι της FATF θα συνεχίσουν την αξιολόγηση από τις 16 έως τις 21 Ιουνίου.

Ως εδώ καλά. Όμως κάπου εδώ μπαίνει και το… “αλλά”. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κάποια από τα μέλη της αποστολής εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία του υπερατλαντικού ταξιδιού και «κόλλησαν» μέρες άδειας. Άλλοι θα φύγουν στις 24 Ιουνίου κι άλλοι τρεις μέρες αργότερα.

Κατά το δημοσίευμα, ένα από τα στελέχη που θα καθυστερήσουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα είναι και η επικεφαλής της αποστολής, Έλενα Παπαδοπούλου, κόρη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλου και δεξί χέρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Έλενα Παπαδοπούλου δίπλα στον Σταύρο Κοντονή – Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στην απόφαση για το ταξίδι της ελληνικής αποστολής που έχει ανέβει στη Διαύγεια, αναφέρεται ότι η Έλενα Παπαδοπούλου θα παρατείνει το ταξίδι της για «προσωπικούς λόγους» και θα παραμείνει στο Ορλάντο έως την 1η Ιουλίου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όμως, η κα Παπαδοπούλου δεν θα μείνει στο Ορλάντο αλλά, πιθανόν, θα ταξιδέψει στην Κούβα μαζί με συνεργάτες της από το υπουργείο Οικονομικών.

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/06/diaugeia_orlando.pdf”]

Τα όσα αναφέρει το ΒΗΜΑτοδότης προκάλεσαν την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναφέρει ότι το ταξίδι στο Ορλάντο είχε προγραμματιστεί εδώ και δυο μήνες λόγω της αξιολόγησης από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) για το πλαίσιό της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο, η Γενική Γραμματέας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά το πέρας της αποστολής στις 24 Ιουνίου. Αλλά στο κείμενο που έχει ανέβει στη Διαύγεια, δεν αναφέρεται αυτό, αλλά ότι θα μείνει στις ΗΠΑ για προσωπικούς της λόγους και πως η αποστολή ολοκληρώνεται στις 22 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ενημερώνουμε ότι το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στο Ορλάντο προγραμματίστηκε εδώ και δύο μήνες λόγω της αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) για το πλαίσιο της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η προετοιμασία της πολύ αυστηρής αυτής αξιολόγησης, επικεφαλής της οποίας είναι η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Έλενα Παπαδοπούλου, γίνεται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (Αρχή ενάντια στο Ξέπλυμα Χρήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Εξωτερικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία κ.ά.).

Η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει ως τώρα να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι κατόπιν της προηγούμενης αξιολόγησης το 2007, η Ελλάδα είχε μπει σε γκρίζα λίστα.

Η Γενική Γραμματέας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το πέρας της αποστολής, στις 24 Ιουνίου.

Υ.Γ. Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΜΕ ήταν ήδη ενήμερα για την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση στις ΗΠΑ από 19.11.18, με το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις