Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αλέξης Γεωργούλης: Οι τυχόν νέες καταγγελίες, ο ανένδοτος της Ελένης Χρονοπούλου και η πολιτική καταιγίδα

Αλέξης Γεωργούλης: Οι τυχόν νέες καταγγελίες, ο ανένδοτος της Ελένης Χρονοπούλου και η πολιτική καταιγίδα

Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις μετά τον μεγάλο σεισμό που προκλήθηκε από την καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη από την Ελένη Χρονοπούλου για βιασμό και ξυλοδαρμό.

Το σκηνικό περιλαμβάνει την αναμονή των νομικών εκπροσώπων του τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, για την δικογραφία με βαριά ποινικά αδικήματα που έχει σχηματιστεί εναντίον του από τις βελγικές αρχές, τα σενάρια περί τουλάχιστον δυο νέων καταγγελιών άλλων γυναικών που ίσως έρθουν στην επιφάνεια, ενώ μέσα στη μέση υπάρχει και ο πολιτικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση.

Όσο για τον τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι είναι αθώος και περιμένει την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο Αλέξης Γεωργούλης σε ανάρτησή του στο Facebook λίγο μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης έκανε λόγο για «ψευδή και συκοφαντική καταγγελία», αναφέροντας σχετικά:

«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Τι λένε οι δικηγόροι του 

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Αλέξη Γεωργούλη ίσως να παραλάβουν αύριο Πέμπτη (20.04.2023) την δικογραφία από τις βελγικές αρχές για να έχουν μια πλήρη εικόνα για τις κατηγορίες εναντίον του τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Την υπεράσπιση του Αλέξη Γεωργούλη μετά την καταγγελία σε βάρος του έχουν αναλάβει τρεις δικηγόροι. Η μια εκ των τριών δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη μίλησε χθες (18.4.2023) στο newsit.gr τονίζοντας ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του πρώην ηθοποιού ότι δεν ξέρουν καν τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πελάτη τους.

«Ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί για τη δικογραφία», λέει η Σταματίνα Μαλλά, η μια εκ των τριών συνηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη. Η ίδια συμπληρώνει: «Έχουμε επικοινωνήσει και μας είπαν ότι θα μπορέσουμε να την πάρουμε κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη, υπογραμμίζουν ότι «ο ευρωβουλευτής έλαβε γνώση της καταγγελίας τη Μεγάλη Παρασκευή», τονίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του για βιασμό και ξυλοδαρμό.

Όπως επισημαίνουν ο Αλέξης Γεωργούλης σκοπεύει να συνεργαστεί με τη βελγική Δικαιοσύνη, στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, και επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Τονίζουν, επιπλέον, ότι «ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση. Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια. Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά. Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία, για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος. Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του».

Τα σενάρια για νέες καταγγελίες

Σενάρια ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται πέρα απ’ αυτή την υπόθεση να βγουν στην επιφάνεια και άλλες δυο καταγγελίες κατά του Αλέξη Γεωργούλη από άλλες γυναίκες.

Σύμφωνα με το MEGΑ μια δεύτερη καταγγελία έγινε κατά του Αλέξη Γεωργούλη το 2019 και κατέληξε στο αρχείο του Ευρωκοινοβουλίου ενώ υπάρχει και μια τρίτη υπόθεση που τον εμπλέκει, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Για την καταγγελία του 2019, σενάρια ανέφεραν ότι είχε γίνει από μια κοπέλα από την Θεσσαλονίκη, η οποία έκανε μαθητεία στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη. Η κοπέλα φέρεται, να είχε παραπονεθεί ότι υπήρξε μια απόπειρα κακοποίησης από τον τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ρωτήθηκε όμως, από στελέχη του ευρωκοινοβουλίου για το τι έχει συμβεί, δεν προχώρησε σε επίσημη καταγγελία.

Επιπλέον, ο συνεργάτης του κ. Γεωργούλη που είχε μεσολαβήσει για να δουλέψει εκεί η κοπέλα, έχει επίσης αποχωρήσει από το πλευρό του. Οι βελγικές αρχές ελέγχουν και άλλη μια περίπτωση, που όμως και οι δύο δεν έχουν λάβει νομική μορφή.

 

Οι καταγγελίες της Ελένης Χρονοπούλου

Για την ώρα πάντως, υπάρχει μια μόνο επίσημη καταγγελία, αυτή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Χρονοπούλου, η οποία κατηγορεί τον Αλέξη Γεωργούλη για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο στην εκπομπή Live News, το θύμα κατήγγειλε τον πρώην ηθοποιό στις αρχές του 2020. Η γυναίκα φέρεται να είχε χτυπηθεί από τον κ. Γεωργούλη και μετέβη αρχικά σε φαρμακείο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μετά από σύσταση της φαρμακοποιού η Ελένη Χρονοπούλου μετέβη σε ιατροδικαστική υπηρεσία και εκεί εξετάστηκε από ιατροδικαστή. Μάλιστα από την εξέταση που έγινε, καταγράφηκε η κακοποίηση και διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν ακόμα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η ανάρτηση της καταγγέλουσας

Η Ελένη Χρονοπούλου έσπασε χθες τη σιωπή της και μίλησε δημόσια για το όλο θέμα μέσα από ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ανέφερε:

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης. Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης. Η χθεσινή (Δευτέρα του Πάσχα 17.04.2023) διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων. Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

 

Η διαδρομή της Ελένης Χρονοπούλου

Η Ελένη Χρονοπούλου θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί στέλεχος του επιτελείου του αρχηγού του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του Νίκου Ανδρουλάκη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε στο πλευρό του.

Εκλέχτηκε τέταρτη στη σειρά κατάταξης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Σενάρια αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να είναι η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη για την εκπροσώπηση του απόδημου Ελληνισμού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και μάλιστα θα είναι σε εκλόγιμη θέση.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί 6 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών).

Πολιτικός πόλεμος

Η υπόθεση της καταγγελίας σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη έχει προκαλέσει και πολιτικό πόλεμο στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Γεωργούλης τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ ενώ το κόμμα του ζήτησε αμέσως να παραδώσει και την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα με τα θύματα τέτοιων υποθέσεων, ενώ επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. «Σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση, δεν υπάρχουν “ναι μεν αλλά”. “Εμείς είμαστε με τα θύματα και το μήνυμα που στείλαμε ήταν απολύτως σαφές. Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή», δήλωσε από το Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις. Για προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης μίας πολύ σοβαρής ποινικής υπόθεσης, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση. «Η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις