Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλέξης Γεωργούλης: Το αίτημα του στις βελγικές αρχές και όσα θα ακολουθήσουν αν αρθεί η ασυλία του

Αλέξης Γεωργούλης: Το αίτημα του στις βελγικές αρχές και όσα θα ακολουθήσουν αν αρθεί η ασυλία του

Την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, αναμένεται οι τρεις δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη να παραλάβουν τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου για βιασμό και ξυλοδαρμό από τον Ευρωβουλευτή. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Αλέξης Γεωργούλης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, ωστόσο -όπως μετέδωσε το STAR- πριν καν αρθεί η ασυλία του, φέρεται να έχει ζητήσει ακρόαση από τις βελγικές αρχές. Αυτό εκτιμάται, ότι είναι περισσότερο επικοινωνιακό τρικ, δείχνοντας πως θέλει να συνεργαστεί και ότι δεν έχει λόγο να φοβάται. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβεί, καθώς ανάλογο αίτημα είχε καταθέσει επανειλημμένα και ο -κατηγορούμενος για το QatarGate- Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά δεν έγινε δεκτό, καθώς η εισαγγελία περίμενε την άρση ασυλίας του.

Στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφασίσει για άρση ασυλίας του, ο Αλέξης Γεωργούλης θα λάβει μία επιστολή κλήσης για κατάθεση και θα δώσει εξηγήσεις στην αστυνομία του Βελγίου για την υπόθεση. Στην συνέχεια, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του Ευρωβουλευτή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επειδή έχουν περάσει τρία χρόνια από την καταγγελία, το πιθανότερο είναι να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, μέχρι τη δίκη. 

Τα σενάρια για την ποινή του

Όσον αφορά στην εκτίμηση για το τι θα αντιμετωπίσει ποινικά ο Αλέξης Γεωργούλης, οι κατηγορίες για βιασμό και ξυλοδαρμό επισείουν ποινή κάθειρξης 10 ετών στο Βέλγιο, καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα. Δεν αποκλείεται οι δικηγόροι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα του πολιτικού δόλου, της σκοπιμότητας προκειμένου να μην αρθεί η ασυλία.

Αν δεν τα καταφέρουν όμως η διαδικασία θα περάσει στη βελγική δικαιοσύνη, θα συγκληθεί προδικαστικό συμβούλιο και εκεί θα κληθεί ο ευρωβουλευτής.

Πότε θα φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια των Βρυξελλών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη μπορεί να πάρει μήνες μέχρι να φτάσει στα δικαστήρια, και αν τελικά φτάσει, όπως έλεγαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Κυρίως γιατί η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επεξεργαστεί την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει λάβει ακόμη ούτε την δικογραφία.

Οπότε στην καλύτερη περίπτωση το θέμα μπορεί να συζητηθεί σε πρώτο βαθμό στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 30 Μαΐου. Επίσης υπάρχουν και κάποια διαδικαστικά που θα καθυστερήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης.

Για παράδειγμα θα πρέπει να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για την δικογραφία και αναλόγως θα κάνει την εισήγηση του. Και τότε όμως, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί είναι πολύ πιθανόν η Επιτροπή να ζητήσει διευκρινήσεις για σημεία της δικογραφίας όπως συνήθως γίνεται.

Επίσης μπορεί ο Αλέξης Γεωργούλης να δηλώσει κόλλημα και έτσι να αναβληθεί η εξέταση της υπόθεσης και με δεδομένο ότι η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδριάζει μόνο μια φορά το μήνα, κάθε αναβολή ισοδυναμεί με ένα μήνα καθυστέρηση.

Ακόμη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα πάρει την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη μετά την εισήγηση που θα δεχθεί από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Αν υπολογιστεί και το γεγονός πως τον Αύγουστο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κλειστό, η υπόθεση Γεωργούλη είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει στα Βελγικά δικαστήρια πριν από τον φθινόπωρο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις