Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: Ολομέτωπη «επίθεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θύματα της πανδημίας

Αλέξης Τσίπρας

Ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό  για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις σε θύματα από κορονοϊό αναμένεται να ρίξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  αναμένεται μάλιστα να ρωτήσει τον πρωθυπουργό αν συναισθάνεται τις ευθύνες που έχει γι αυτό το θέμα και θα καλέσει την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις που έχει προκειμένου η χώρα να σταματήσει να μέτρα θύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πει ότι από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.

«Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.

Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας» θα επισημάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση προσποιείται προς τα πράγματα κυλούν ομαλά»

Ακόμα θα αναφέρει ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμός εξαιρετικά υψηλός. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κρατική ευθύνη υποχωρεί, οι δημόσιες δομές (εργαστήρια νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας, κινητές μονάδες ΕΟΔΥ) καλύπτουν ολοένα και λιγότερο τις διαγνωστικές ανάγκες της πανδημίας, το ΕΣΥ έχει «κατεβάσει ρολά» και οι επιχειρηματίες της υγείας βγάζουν λεφτά από εξετάσεις που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία, με τελικό αποτέλεσμα την εκτίναξη της – διαχρονικά υψηλής – ιδιωτικής δαπάνης υγείας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η ακρίβεια σε βασικά είδη πιέζει τα νοικοκυριά και τους χαμηλόμισθους».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι δημόσια υπόθεση και όχι μηχανισμός μετακύλισης βαρών στην κοινωνία. Είναι πεδίο υλοποίησης πολιτικών καθολικής κάλυψης και ισότητας και όχι δημιουργίας νέων διακρίσεων με βάση την εισοδηματική κατάσταση των ανθρώπων. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στηρίζει το ΕΣΥ, αλλά προωθεί την ιδιωτικοποίηση του, είτε με  έμμεσο τρόπο (αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη), είτε με άμεσο (μέσω των ΣΔΙΤ και της αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ στο πρότυπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών)».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις