Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: Σκληρό ροκ στη Βουλή με Novartis, ακρίβεια και εξοπλιστικά

Αλέξης Τσίπρας: Σκληρό ροκ στη Βουλή με Novartis, ακρίβεια και εξοπλιστικά

Με τον αέρα που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα η εξέλιξη της υπόθεσης Novartis. όπου –όπως είναι γνωστό απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες περί σκευωρίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη– ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται στη Βουλή για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση  με τον πρωθυπουργό.

Καθώς η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία πριν κλείσει η Βουλή, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στριμώξει τον πρωθυπουργό  τόσο για τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών (ακρίβεια, ενέργεια, πλειστηριασμοί, ανεργία στους νέους), όσο και για τους χειρισμούς του στα εθνικά θέματα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τα θέματα της Novartis και του Τύπου, όπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλες τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μιλούν για την κατάσταση που βρίσκονται τα ΜΜΕ στη χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε σωστά καμία κρίση από αυτές που τις έτυχαν. «Ούτε του κορονοϊού, ούτε την ενεργειακή κρίση αφού πάντα είχε κατά νου να διευκολύνει τους δικούς της ανθρώπους».

Έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στη μεσαία τάξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει άνοιγμα στους πολίτες που κινούνται σε αυτή την κοινωνική ομάδα ενώ θα εστιάσει την προσοχή του και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στην ενέργεια. 

«Στην Ευρώπη ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 39%, στην Ελλάδα είναι 62%, αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. 1,5 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας το τελευταίο εννεάμηνο» θα πει ο Αλέξης Τσίπρας. «Η κυβέρνηση είπε ότι θα τα φορολογήσει αλλά δεν το έκανε. Έχουμε μία διπλή αισχροκέρδεια, των ιδιωτών και του κράτους. Η αύξηση των εσόδων του κράτους είναι 3,8 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και έρχεται μετά ο κ. Μητσοτάκης και δίνει προεκλογικά επιδόματα».

Τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των υπολοίπων παραγωγών είναι 1,5 δισ., με την κυβέρνηση να βάζει τη ΡΑΕ να τα κατεβάζει στα 900 εκατ. για να τα φορολογήσει με 90%. «Την είδατε τη φορολόγηση με 90%;» θα αναφέρει ο Αλέξη Τσίπρας.

Για το πάγωμα της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής, αναμένεται να αναφέρει  ότι πρόκειται για «μεγάλη, διαρκή απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού», και θα επικρίνει την κυβέρνηση ότι ύστερα από έξι μήνες υιοθέτησε όσα έλεγε η αντιπολίτευση για παράνομες και ληστρικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Θα καταγγείλει ακόμα ότι για προεκλογικούς λόγους η ρήτρα «αφαιρείται εικονικά από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, για να ενσωματωθεί στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου» και για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε τους κυβερνώντες «πολιτικούς απατεώνες».

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο της Novartis θα αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης ρωτώντας «ποιοι είναι οι πολιτικοί που χρηματίστηκαν από τη Novartis και ποιοι είναι αυτοί που εμπόδισαν τους δικαστές και επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο».

«Μετά από τόνους λάσπης, απειλών, χυδαιοτήτων και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ο κ. Γεωργιάδης αναγκάστηκε χθες να ομολογήσει κυνικά πως “δεν υπάρχει σκευωρία Novartis” θα πει ο Αλέξης Τσίπρας και θα καλέσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη. Φυσικά θα αναφερθεί και στην εσφαλμένη διαρροή που έγινε στον Τύπο, επικρίνοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί δεν διέταξε ΕΔΕ.

Θα κατηγορήσει ακόμα την κυβέρνηση ότι «ασκεί μία επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα. Και κάθε φορά βγάζει από το μανίκι νέα εξοπλιστικά προγράμματα». Θα τονίσει, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την αγορά των φρεγατών Belharra και τον εκσυγχρονισμό των F-16, ωστόσο «έχουμε ευθύνη παράλληλα με την επαρκή άμυνα να βλέπουμε και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις