Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας στο Athens Digital Forum: Αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στην ενεργειακή κρίση

Κριτική άσκησε για μία ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης στην ενέργεια.

Μιλώντας στο στο Athens Digital Forum, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η κρίση στην ενέργεια «είναι εξωγενής αλλά όλες οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας δεν είναι παρά η αποτύπωση της κυβερνητικής αποτυχίας στην ασκούμενη πολιτική και κυρίως η σκόπιμη ανοχή της σε μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα».

Ανέφερε ως παραδείγματα «την αισχροκέρδεια, την επικράτηση ολιγοπωλιακών συμφερόντων στη λειτουργία των αγορών, την αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και το έλλειμα δημόσιων πολιτικών με συμπεριληπτικό πρόσημο και χαρακτήρα».

«Επιτέλους, στην Ελλάδα οι αγορές πρέπει να λειτουργήσουν σε όφελος όλων και το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει τις αγορές όπου παρατηρούνται φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «η διαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία».

«Χρειάζονται αλλαγές στον κλάδο των Τεχνολογιών»

Στις αλλαγές πολιτικής που έχει ανάγκη ο κλάδος των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, σήμερα, στο Athens Digital Forum, κάνοντας λόγο για «κυβερνητική αποτυχία» που αποτυπώνεται και σε αυτόν τον τομέα.

«Είναι κοινή παραδοχή ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών συνεισφέρει περίπου το 8% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι μετά και την περίοδο της πανδημίας έχουν αναδειχθεί ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών.

tsipras

Ο ίδιος επεσήμανε, «η δυναμική πορεία του κλάδου έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί στη χώρα μας, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί και ανέρχονται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027», προσθέτοντας πως πρόκειται για «μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εκτός από τις «προοπτικές» για τις «δυνατότητες», η κατάσταση στην αγορά παρουσιάζει και «πολύ μεγάλες προκλήσεις», όπως η δυσκολία των ελληνικών επιχειρήσεων να ενσωματώσουν τα ψηφιακά εργαλεία αλλά και η εξάρτηση των εταιρειών του κλάδου από τα έργα του Δημοσίου.

«Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από ευρωπαϊκούς πόρους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για ακόμα μία φορά τα «8,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ έκανε λόγο για «ξεκάθαρο αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους ευρωπαϊκούς πόρους». «Μόλις 210 κατά κανόνα μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση με μέσο κόστος επενδυτικού σχεδίου 40 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

«Γιατί ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει πίσω κανείς. Αντιθέτως, αυτό που προς ώρας διαμορφώνεται είναι ένα πλαίσιο απαγορευτικό για να μπορέσει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας να γευτεί τους καρπούς της ψηφιακής μετάβασης», πρόσθεσε, εξηγώντας πως γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για την «ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ» αλλά και επιπλέον «αλλαγές που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να φέρει», συμπλεριλαμβανομένης της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της κυβερνητικής συνέχειας στην ψηφιακή πολιτική, στη βάση της δουλειάς που έχει γίνει στο παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις.

tsipras

Aναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, «στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής που θα έχει διαμορφωθεί με διάλογο και συμμετοχή όλων των παραγωγικών υποκειμένων», επισημαίνοντας, μάλιστα, πως «ξένες επενδύσεις όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί για τα DATA CENTERS της Microsoft και της Amazon και οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σέβονται τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις σε σχέση με το περιβάλλον», θα πρέπει να στηριχτούν.

«Για εμάς, η ψηφιακή μετάβαση μπορεί -και πρέπει- να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά και προς όφελος της κοινωνίας, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και της εργασίας των ανθρώπων», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει από τη μία να καρπωθούμε τα ευρείας κλίμακας οφέλη της τεχνολογικής προόδου σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων και από την άλλη η χρήση τους να γίνει με τρόπο ελεγχόμενο και ασφαλή, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία». «Γιατί για την προοδευτική σκέψη δεν φτάνει να αναρωτιόμαστε τι είναι τεχνολογικά εφικτό αλλά κυρίως τι είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

Οι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο της τεχνολογίας

Τέλος, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για μια εναλλακτική και προοδευτική πολιτική βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης στον κλάδο των ΤΠΕ».

Σε αυτό περιλαμβάνονται, η «αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας», μέσα από «την ανάπτυξη των ενδογενών δυνάμεων του κλάδου της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και την «προώθηση προγραμμάτων βαριάς κατάρτισης και επανεκπαίδευσης», τα «φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για προσλήψεις στον κλάδο ΤΠΕ», η «ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών», η «επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο», η «συμπερίληψη των ΜμΕ στην ψηφιακή μετάβαση», η «δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του πολίτη», η «επανακατάρτιση εργαζομένων» και η «προστασία προσωπικών δεδομένων και κυβερνοασφάλεια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
13
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
19
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 148
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης
Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία - Τι δείχνει δημοσκόπηση της Interview
Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν νέες εκλογές, έναντι του 22% που επιλέγει τη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σενάριο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή
Δημοσκόπηση Interview: Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία 54