Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλλαγή φύλου: Δείτε live – Καταψηφίζει η ΝΔ – Τροποποιεί την διάταξη για τα 15 χρόνια ο Κοντονής

Αλλαγή φύλου: Δείτε live – Καταψηφίζει η ΝΔ – Τροποποιεί την διάταξη για τα 15 χρόνια ο Κοντονής

Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψηφοφορία η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου.

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου θα ολοκληρωθεί σε δυο συνεδριάσεις. Η μια ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Η άλλη στις 9 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι με την ψηφοφορία.

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Αλλαγές από τον Κοντονή στην διάταξη για τα 15 χρόνια

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 χρόνια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής προχώρησε σε νομοτεχνικές αλλαγές λοιπόν πάνω σε αυτήν.

Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Τροποποιήσεις και στην διάταξη για την Τουρκική Ένωση Θράκης- “Συγχαρητήρια” από Καμένο

Επίσης, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την αναγνώριση σωματείων.

Η διάταξη αφορά την υπόθεση με την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Θράκης και ορίζει ότι μπορεί να υποβάλει εκ νέου στην ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για την αναγνώρισή της.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το αίτημα θα εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, με την τήρηση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προβλέπει παράλληλα και την απόρριψη του αιτήματος για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, με δήλωση του ξεκαθαρίζει ότι ψηφίζει την σχετική τροπολογία για την υιοθέτηση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγχαίρει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

«Με την ευκαιρία της επανακατάθεσης της τροπολογίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί η γενναία αυτή πρωτοβουλία του υπουργού, κ. Σταύρου Κοντονή, η οποία θωρακίζει απόλυτα τη Θράκη μας και τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Η σχετική διάταξη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο βουλευτών της συγκυβέρνησης όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ποιοι είναι υπερ και ποιοι κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15. Ο Κώστας Κατσίκης έχει δηλώσει κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο.

Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γεωργία Γεννιά.

Συνάντηση Κοντονή με τους 4

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ξεκινάμε στην Ολομέλεια, τη συζήτηση ενός πολύ προοδευτικού νομοσχεδίου», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της ΚΟ ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».

Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειπαν πάντως να επισημάνουν ότι σημείο που χρήζει αποσαφήνισης είναι η στάση της ΝΔ.

«Αν η ΝΔ πραγματικά θέλει να συμβάλει στο διάλογο, εμείς προφανώς είμαστε ανοιχτοί. Αν όμως η ΝΔ ψάχνει προφάσεις για να φύγει επειδή είναι διαιρεμένη, τότε δυσκολεύει το πεδίο συναίνεσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να έχουμε συναίνεση με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου οι οποίες έχουν εκδηλώσει μια προοδευτική αντίληψη για αυτά τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το ζήτημα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις