Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια: 34 “κουφές” απουσίες βουλευτών!

Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια: 34 “κουφές” απουσίες βουλευτών!
Φωτογραφία Eurokinissi

Τριάντα τέσσερις «κουφές» απουσίες βουλευτών, μετράνε τα κόμματα από την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που παρέχει την δυνατότητα αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, που προκάλεσε η ΧΑ.

Συνολικά απουσίασαν από την ονομαστική ψηφοφορία, 36 βουλευτές αλλά ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς , ο οποίος απέστειλε επιστολή- γνωστοποίησης πρόθεσης στο προεδρείο της Βουλής, με την οποία ανέφερε ότι εάν ήταν παρών στην ψηφοφορία θα ψήφιζε «ΟΧΙ» καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, που απέστειλε και αυτός επιστολή γνωστοποίησης δηλώνοντας ότι εάν ήταν παρώνν θα ψήφιζε “ΝΑΙ”.

Ειδικότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και οι Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν ενώ τελικά, την σιωπηρή διαμαρτυρία δια της αποχής επέλεξαν για να τοποθετηθούν οι βουλευτές Γεωργία Γενιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάνης, Αννα Βαγενιά, Νίνα Κασιμάτη, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στους απόντες της ονομαστικής ψηφοφορίας «μετρήθηκε» και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αλλά ο ίδιος προσήλθε λίγα λεπτά μετά τη λήξη της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες της απουσίας του, εξήγησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δεν διαφωνεί με την διάταξη αλλά δεν πρόλαβε να προσέλθει στην ψηφοφορία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ήταν πριν.

Στη ΝΔ μετράνε 4 υπερψηφίσεις και αυτές με»άρωμα γυναίκας» και υπήρξαν 7 απουσίες.

Οι «γαλάζιες» βουλευτίνες που υπερψήφισαν σε αντίθεση με την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ είναι οι Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως αλλά και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου.
Απουσίασαν «7» που είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας, Λευτέρης Αυγενάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Θεόδωρος Φορτσάκης και Γιώργος Βαγιωνάς.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, από τους 20 βουλευτές που αριθμεί η κοινοβουλευτική της δύναμη «υπέρ» ψήφισαν 13, ενώ 7 επέλεξαν να απουσιάσουν και ήταν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδη, Μιχάλης Τζελέπης και Γιώργος Καρράς.

Από τους ΑΝΕΛ υπερψήφισαν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρης, απουσίασαν ο Πάνος Καμμένος και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ενώ οι υπόλοιποι καταψήφισαν.

Πολλές απουσίες υπήρξαν πάντως και στην ΚΟ του ΚΚΕ καθώς από τους 15 βουλευτές που αριθμεί προσήλθαν 8 βουλευτές μόνο να ψηφίσουν και 7 απουσίασαν. Το ΠΟΤΑΜΙ ήταν «μπετόν αρμέ» και όλοι παρόντες και ψήφισαν και οι 6 βουλευτές «υπερ» του άρθρου 8.

Το νομοσχέδιο επί της Αρχής υπερψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΜ ΣΥΜΠ, ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ, «παρών ψήφισε το ΚΚΕ ενώ καταψήφισαν ΧΑ και Ένωση Κεντρώων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις