Πολιτική

Αναδρομικά: Παρακάλια Βούτση σε συνταξιούχους βουλευτές να πάψουν να τα διεκδικούν

Έκκληση ηθική και πολιτική του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σε πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές να μην επιμείνουν στις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών εξαιτίας των αναδρομικών που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι «η Βουλή και η Κυβέρνηση επάνω σε αυτές τις διεκδικήσεις που έχουν υπάρξει από πρώην βουλευτές δεν μπορεί να κάνει κάτι παρά μόνο μια έκκληση σε ευήκοα ώτα, να μην επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους ή να παραιτηθούν από τα αναδρομικά». Όπως εξήγησε, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και μάλιστα  σε ανώτατο επίπεδο που έχουν κερδίσει.

Ο Νίκος Βούτσης μάλιστα σημείωσε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις δικαστικές αποφάσεις και αυτό έκανε και ο νόμος Κατρούγαλου, ήταν να υπάρξει μια καθυστέρηση στις αποδόσεις αυτών των αναδρομικών. Επισήμανε μάλιστα ότι επειδή υπάρχει τόκος υπερημερίας για κάθε καθυστέρηση το ποσό αυτό αυξάνεται.

[read4more]

Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι αυτές οι διεκδικήσεις αφορούν αποζημιώσεις βουλευτών ή συνταξιούχων μέχρι το 2015. Καθώς, το 2009, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα, η Ολομέλεια είχε συμφωνήσει μαζί με όλες τότε τις κοινοβουλευτικές ομάδες να μην υπάρξει παρακολούθηση της βουλευτικής αποζημίωσης με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις σε δικαστικούς. Τότε όμως ήταν μια πολιτική απόφαση που εφαρμόσθηκε μεν αλλά δεν πάρθηκε ομόφωνη απόφαση και δεν υπήρξε ΦΕΚ. Η απόφαση της Ολομέλειας  πάρθηκε το 2015, όπου η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε ως παρακολούθημα των δικαστικών αποφάσεων και σχετικών αναδρομικών αποζημιώσεων. Γι’ αυτό και εφεξής δεν μπορεί να εγερθούν αξιώσεις για μετά το 2015 από αναδρομικά ή αποφάσεις που αφορούν τις αποδοχές των δικαστών.

Ουσιαστικά πάντως, από όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αυτό που διαφάνηκε είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές η κατεύθυνση θα είναι να μην αποδοθούν με όποιο κόστος… τα αναδρομικά σε όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει και έχουν δικαιωθεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Το σχέδιο 50 ημερών του Νίκου Ανδρουλάκη που ξεκινά από τη Δραπετσώνα και οι προειδοποιήσεις για διαγραφές
Ο Χάρης Δούκας στην πραγματικότητα δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει πολλές φορές διατυπώσει ως διαχρονική του άποψη υπέρ του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Γκάζι» για αυτοδυναμία ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανησυχία για «χαλαρή ψήφο» και τα «πυρά» προς Σαμαρά και Καραμανλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στα στελέχη της ΝΔ το «υλικό» με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση «για την ανάταξη της χώρας», όπως είπε, ώστε να τις επικοινωνήσουν στους πολίτες
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης κατά Σαμαρά: Όσοι από τον καναπέ αμφισβητούν τον πατριωτισμό της ευθύνης, πνίγονται μόνοι τους στα ήρεμα νερά
Σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση και μήνυμα εκλογικής συσπείρωσης στη ΝΔ - «Μία και μόνη Κυριακή πρέπει να φέρει την αυτοδυναμία»
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
123