Πολιτική

«Ανακωχή» στη Νέα Αριστερά: «Ναι» σε «Λαϊκό Μέτωπο» αλλά όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Κεντρική Επιτροπή εμφανίστηκε διχασμένη για τις συνεργασίες, ωστόσο, οι δύο πλευρές έκαναν πίσω, οδηγούμενες σε συμβιβασμό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Υπέρ της αυτόνομης πορείας και μόνο κατά περίπτωση να γίνουν συνεργασίες τάχθηκε η Νέα Αριστερά μετά από σχετική ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σήμερα (13.04.2025).

Η Νέα Αριστερά συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή και με ψηφοφορία σε σύνολο 143 παρόντων, 80 τάχθηκαν υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος έναντι 57 που υποστήριξαν τη συγκρότηση «Λαϊκού μετώπου».

Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, τελικά δεν θα ισχύσει σε προγραμματική βάση, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο, ενώ το κείμενο ψηφίστηκε επί τροπολογίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολόγησε ότι δεν συμφέρει η συγκρότηση λαϊκού μετώπου, τονίζοντας ότι δεν έχει μειωθεί και η τοξικότητα, όπως είπε, αναφερόμενος και σε επίθεση του Παύλου Πολάκη.

Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τη Νέα Αριστερά, καθώς η Κεντρική της Επιτροπή εμφανίστηκε διχασμένη για τις συνεργασίες, ωστόσο, οι δύο πλευρές έκαναν πίσω, οδηγούμενες σε συμβιβασμό.

Αυτό επειδή στο κείμενο της τελικής απόφασης αναφέρεται να υπάρξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα, ωστόσο, σε αυτό εντάχθηκε και η τροπολογία Τσακαλώτου να μην υπάρξει συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την πορεία της Νέας Αριστεράς εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία.

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή του προγραμματικού Συνεδρίου στα τέλη Ιουνίου. Στην πορεία προς αυτό, το κόμμα εγκαινιάζει μία μεγάλη εκστρατεία με τον τίτλο «η Αριστερά που ακούει».

Παράλληλα, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης και διαλόγου εντός και εκτός του Κοινοβουλίου με κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, σε προσωπικότητες, πολίτες κινήματα και φορείς. Για την προγραμματική συζήτηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα επίδικα της εποχής μας: την πολεμική οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τους θεσμούς και τα δικαιώματα, την κλιματική μετάβαση.

Επαναβεβαιώνεται η απόφαση του 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς για τη συγκρότηση «Λαϊκού Μετώπου» ως τη μόνη και κύρια απάντηση στο κοινωνικό αίτημα για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη και την ανάδειξη μίας κυβέρνησης άμεσων και ριζικών αλλαγών σε κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής, χωρίς, όμως, βιαστικές κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες.

Επιπλέον, η ΚΕ της Νέας Αριστεράς απορρίπτει τα σενάρια για «συγκόλληση» κοινοβουλευτικών ομάδων και επιμένει στην έναρξη προγραμματικού διαλόγου ώστε να δοθεί πειστική απάντηση στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Επαφές Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση του GSI
Η είσοδος της γαλλικής Meridiam στο GSI και η πολιτική βούληση Αθήνας, Λευκωσίας και Παρισιού - «Η Ελλάδα θα κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την πλήρη και ανεμπόδιστη υλοποίηση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Μακρόν, Χριστοδουλίιδης, Μητσοτάκης
13
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους»
Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον ακαδημαϊκό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών - Οι αναφορές στο έργο, τη δημόσια παρουσία και την πνευματική παρακαταθήκη του
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Ο «καθαρός δρόμος» της Δούρου προς τη ΔΕΘ: Το παρασκήνιο της διαγραφής της Κασιμάτη και το τελεσίγραφο στη Γεροβασίλη
Με δέκα βουλευτές πλέον η Κουμουνδούρου, η πρόεδρος της ΚΟ ποντάρει στο «ξεκαθάρισμα» πριν από τη Θεσσαλονίκη και προαναγγέλλει επιστροφές - Το ορόσημο της 24ης Αυγούστου
Γεροβασίλη, Δούρου, Κασιμάτη 22
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 55