Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανασχηματισμός για το… καλό του κόμματος – “Κλείδωσε” ο Σκουρλέτης για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Ανασχηματισμός για το… καλό του κόμματος – “Κλείδωσε” ο Σκουρλέτης για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο ανασχηματισμός να πήρε… παράταση και να μην ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, από σήμερα (27.08.2018) όμως έχει αρχίσει ο χρόνος να μετράει αντίστροφα. Ο Πάνος Σκουρλέτης μετακινείται στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να… πονοκεφαλιάζει για τις (περιορισμένες όπως φαίνεται) αλλαγές στην κυβέρνηση.

Μπορεί κάποια εσωκομματικά μαχαιρώματα να έβαλαν… φρένο στο να αναλάβει ο Πάνος Σκουρλέτης τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά από σκληρό πόκερ, φαίνεται πως αυτό έχει πλέον “κλειδώσει”. Και μετά τις αλλαγές στο κόμμα έρχεται και ο ανασχηματισμός.

Τα εσωκομματικά “μαχαιρώματα” δεν έλειψαν ούτε και το παρασκήνιο. Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ενισχύσει το κόμμα. Η πρώτη του επιλογή ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης για να αντικαταστήσει στη θέση του γραμματέα τον Πάνο Ρήγα.

Γύρω από το όνομα του νυν υπουργού Εσωτερικών σχηματίστηκαν συμμαχίες, με κυριότερη αυτή των 53+, επικεφαλής των οποίων είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την τοποθέτηση Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα στηρίζουν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (26.08.2018), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, «κλείδωσε» η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στο κόμμα. Και αυτό αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, όταν υπό την προεδρία του στις 16:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να φτάσουμε ως εδώ, στο τραπέζι (κατά τις ζυμώσεις του Σαββατοκύριακου) έπεσαν κι άλλα ονόματα, από τους λεγόμενους “προεδρικούς”, όπως οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος (υφυπουργός Εργασίας) και Αλέξης Χαρίτσης.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η πρότασή του για τον νέο γραμματέα του κόμματος να γίνει δεκτή χωρίς πολλά… λευκά στην ψηφοφορία της Κ.Ε. Θέλει, έτσι, να σταλεί ένα μήνυμα αποδοχής του νέου προσώπου, που θα αναλάβει να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις κρίσιμες βουλευτικές αναμετρήσεις. Και ο Αλέξεις Τσίπρα, στον προεκλογικό αγώνα, θέλει το κόμμα να είναι ενωμένο.

Ο ανασχηματισμός

Αφού γίνουν οι αλλαγές στο κόμμα, θα έρθουν κι εκείνες στην κυβέρνηση. Άλλο ένα δύσκολο παζλ, με τον Αλέξη Τσίπρα να… δυσκολεύεται να βρει πρόσωπα για να αλλάξει το πρόσωπο της κυβέρνησης. Πάγκος… αγνοείται και ο πρωθυπουργός ψάχνει λύσεις όχι μόνο από τη “δεξαμενή” του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανάμεσα σε πρόσωπα που θεωρούνται “καραμανλικοί” ή… “παπανδρεϊκοί”.

Το πιθανότερο είναι ο ανασχηματισμός να γίνει είτε αύριο Τρίτη είτε μεθαύριο Τετάρτη.

Εκτός απροόπτου, διάδοχος του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών θα είναι ο Νίκος Παππάς. Οι δυο τους, μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που παραμένει στη θέση του, θα έχουν κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία ενόψει εκλογών. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο υπουργείο Εσωτερικών, ως υφυπουργός, να τοποθετηθεί και ο Παύλος Πολάκης.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να στείλει μήνυμα ενότητας αλλά να ξεπεράσει και τα… βέτο που έχουν τεθεί. Με το να στείλει τον Νίκο Παππά στο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός κάνει το… χατίρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δεν ήθελε τον νυν υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να πάρει στα χέρια του το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων.

Εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αμετακίνητος στη θέση του παραμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αλλά και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Στο υπουργείο του θα παραμείνει και ο Νίκος Κοτζιάς.

Στην κυβέρνηση θα επιστρέψουν οι Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης και θα μπουν οι Παναγιώτης Ρήγας, Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγγου, Κώστας Στάϊκος, Λευτέρης Κρέτσος (σ.σ. ίσως αντικαταστήσει τον Νίκο Παππά στο Ψηφιακής Πολιτικής). Θα παραμείνει ο Αλέξης Χαρίτσης και δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί αναλαμβάνοντας ενδεχομένως το αυτόνομο υπουργείο Επενδύσεων (υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί).

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το οποίο παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας μετά την τραγωδία στο Μάτι). Ακούγεται πάντως έντονα το όνομα του Βασίλη Μαστρογιάννη.

Τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Παμπούκη είναι εκείνα που σηματοδοτούν την επιθυμία του Μαξίμου για άνοιγμα προς τα κεντροαριστερά. Υπάρχουν όμως και σκέψεις για άνοιγμα και προς τα… κεντροδεξιά, με τα ονόματα του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου να είναι από εκείνα που ακούγονται έντονα. Το ίδιο και εκείνα των λεγόμενων “καραμανλικών”, της Κατερίνας Παπακώστα (η οποία όμως μάλλον δεν… ψήνεται) και Χρήστου Ζώη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις