Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ανασχηματισμός σε δεύτερο χρόνο – Γιατί έγιναν οι «εσωτερικές μετακινήσεις» στο Μαξίμου – Τα πρόσωπα κλειδιά

lockdown

Ήταν λίγο μετά τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής (και 13 Αυγούστου) όταν το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωνε μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ένας μίνι ανασχηματισμός με καραμπόλες πριν από τον… κανονικό ανασχηματισμό που αναμένεται.

Δεν είναι ανασχηματισμός αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα είπαν στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «δεν μπήκε νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση». Αυτό που έγινε το χαρακτήρισαν «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων». Και μετά διεμήνυσαν ότι ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα γίνει στην ώρα που επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Και αυτή η ώρα θα είναι όταν θα έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο. Τώρα ο στόχος είναι άλλος: να δοθεί το μήνυμα ότι θα τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, ιδίως στην Εύβοια, τον τόπο της μεγάλης καταστροφής.

Και αυτό το έργο θα σηκώσουν στους ώμους τους οι Χρήστος Τριαντόπουλος και Άκης Σκέρτσος, που μαζί με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου είναι οι «αναβαθμισμένοι» του μίνι ανασχηματισμού.  


Ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο στο διάγγελμά του όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (12.08.2021), είχε αφήσει να εννοηθεί πως έρχονται αλλαγές. Αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες για τις καταστροφικές φωτιές θα αποδοθούν, όμως όχι την ώρα της μάχης και εν βρασμώ.

Έτσι, εφόσον καταλογιστούν ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα, το χαρτοφυλάκιο των οποίων είχε σχέση με το θέμα τω πυρκαγιών, όπως π.χ. ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση. Ίσως πριν από τη ΔΕΘ, ενδεχομένως. 

Οι σημερινές αλλαγές στόχο έχουν να τρέξει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών. Και αυτό είναι το project που αναλαμβάνει ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο άνθρωπος που είχε «τρέξει» και το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον «Ιανό».

Η πρώτη «ανάγνωση» των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ήταν πως πρόκειται για αλλαγές χαμηλού επιπέδου, με στόχο να αλλάξει το πρόσωπο της κυβέρνησης προς τα έξω. Γι’ αυτό και μήνες μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, αποφασίστηκε να καλυφθεί ξανά η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Γιάννη Οικονόμου να αναλαμβάνει χρέη, αναβαθμιζόμενος κι εκείνος.

Ακόμη ένα σημαντικό «στοιχείο» των αλλαγών που ανακοινώθηκαν είναι και η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, κάτι που του δίνει περισσότερη ευχέρεια στο να λαμβάνει και να υλοποιεί κυβερνητικές αποφάσεις.

Μίνι ανασχηματισμός = καραμπόλες και αναβαθμίσεις

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν, είτε τις πει κανείς ανασχηματισμό είτε εσωτερική αναδιάταξη, είναι αλλαγές σε δυο φάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν:

– Ο έως σήμερα υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Σκέρτσος

– Ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Τσικρίκα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις