Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανασχηματισμός: Τα μπρος – πίσω για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και τα πρόσωπα που μπαίνουν στο «κάδρο»

Ανασχηματισμός: Τα μπρος – πίσω για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και τα πρόσωπα που μπαίνουν στο «κάδρο»

Αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τον ανασχηματισμό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτή τη χρονική στιγμή σε ανασχηματισμό αλλά σε δεύτερο χρόνο, σε χρονική απόσταση από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωναν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επιμένοντας ότι το πρώτιστο μέλημα του, αυτή τη στιγμή, είναι οι αλλαγές στις κρατικές δομές και τη λειτουργία τους, ώστε να καταστούν πιο… “ετοιμοπόλεμες” και αποτελεσματικές.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια

Τα σενάρια περί διορθωτικών κινήσεων έκλεισαν και μετά τη συνάντηση χθες βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου, του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Ο Πρωθυπουργός είδε τον κ. Κικίλια στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει με τους υπουργούς του” δήλωναν πηγές από την κυβέρνηση αμέσως μετά.

Ανακωχή μέχρι νεωτέρας;

Γιατί το Μαξίμου δεν “σήκωσε το γάντι” που πέταξε στη συνέντευξη του στον ANT1 ο Β. Κικίλιας, κάνοντας σαφές ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί; “Οι αποφάσεις για τη… σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού” είχε δηλώσει με νόημα.

Μήπως η αξιολόγηση για το τι πήγε λάθος στη διαχείριση της πρόσφατης κρίσης “βάζει στο κάδρο” και άλλα πρόσωπα;

-Κρίθηκε ότι αποσπασματικές, μεμονωμένες κινήσεις – κι ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες στους δυόμισι μήνες ζωής της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, θα δημιουργήσουν μία… λάθος εικόνα;

Αυτά τα ερωτήματα, και όχι μόνο αυτά, συζητούνται στα πολιτικά πηγαδάκια και μεταξύ και στελεχών της ΝΔ.

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο εμφατικά με φόντο τις πληροφορίες ότι ως χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Κικίλια, όχι απλά θεωρούνταν δεδομένη η αντικατάσταση του αλλά ήταν έτοιμο και το… plan b’.

Ένα βήμα πριν τον ανασχηματισμό

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του newsit.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητήθηκε να τοποθετηθεί επικεφαλής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ο νυν υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία αλλά και έχει θητεύσει σε ένα επιχειρησιακό υπουργείο, όπως αυτό της Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι για τη θέση του κ. Χρυσοχοΐδη έπεσαν στο τραπέζι δύο επιλογές: να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών Θοδωρής Ρουσόπουλος ή να αναβαθμιστεί από αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σε υπουργό η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε δεύτερο χρόνο οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης

Πάντως, στο παρασκήνιο παραμένουν οι εκτιμήσεις ότι αρρυθμίες και αστοχίες στο έργο τους, πιστώνει ο Πρωθυπουργός σε τουλάχιστον δύο ακόμα κυβερνητικά στελέχη.

“Δεν πιστεύουμε στις «Ιφιγένειες»” ήταν το σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. “Είναι δυνατόν κάποιος να βρίσκεται σε μία θέση, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και να μην χαίρει της εμπιστοσύνης του;” απάντησε δε, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν ο κ. Κικίλιας εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του.

Κατόπιν όλων αυτών, όλα δείχνουν ότι ο ανασχηματισμός θα ακολουθήσει αφού προηγηθούν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αλλαγές στις κρατικές δομές και τη λειτουργία τους, και ίσως και πολύ μετά την επιστροφή του από την Αμερική, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις