Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ανατροπή! Παίρνουν πίσω το “πάγωμα” των ΜΟΕ με την Τουρκία

πρωθυπουργός

Κυβερνητικές πηγές ανατρέπουν τις εξελίξεις με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Δεν “παγώνει” ο διάλογος με την Τουρκία.
“Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά”, ανέφεραν!
Την αρχική πηγή της διαρροής ψάχνουν από το Μαξίμου!
Θεωρούν πως έγινε από υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΕΘΑ.

Δεν πρόλαβαν να… “παγώσουν” και… “ξεπαγώνουν” οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες αφού είχε γίνει γνωστή η απόφαση να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας ο διάλογος με την Άγκυρα για τα ΜΟΕ, διέψευσαν πως υπάρχει τέτοια απόφαση!

Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά” ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές και ενώ νωρίτερα σε όλα τα ΜΜΕ, ακόμη και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε δοθεί η πληροφορία πως σταματά ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης!

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο newsit.gr πως ερευνάται η πηγή της αρχικής διαρροής. Θεωρούν ότι αυτή βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας, όχι όμως σε επίπεδο υπουργού αλλά σε επίπεδο υπηρεσιακού παράγοντα!

Click4more: Αυτή είναι η ελληνική “απάντηση” στις τουρκικές “φαντασιώσεις” στη Μεσόγειο

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διαρροή, η οποία μεταδόθηκε και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μια απόφαση που, όπως αναφερόταν, πάρθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Άγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές.

Όλα αυτά μόλις ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη, την κρισιμότερη των τελευταίων ετών ίσως, συνάντηση που θα έχει αύριο (04.12.2019) στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Μητσοτάκης Ερντογάν

Η συνάντηση, την οποία αποκάλυψε (!) νωρίς το πρωί της Τρίτης ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, έγινε μετά από αίτημα της Άγκυρας και με απαίτηση της ελληνικής πλευράς οι δυο ηγέτες δεν θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν αλλά παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας κάθε πλευράς!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα σε συνεργάτες του, είχε αποκαλύψει πως πηγαίνει στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανοιχτά χαρτιά και πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προκλητικός Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει να… τορπιλίσει τη συνάντηση που ο ίδιος ανακοίνωσε, λέγοντας πως αυτό που θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι πως δεν… συζητά τίποτα για τα κυριαρχικά δικαιώματα (!) της χώρας του, αναφερόμενος στη συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις με τις οποίες «πηγαίνει» στη συνάντηση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων που υπέγραψε με τη Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα θα εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα.

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουν το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση και το Ισραήλ, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις