Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Άνγκελα Μέρκελ: Στην κόψη του ξυραφιού οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε.

Άνγκελα Μέρκελ: Στην κόψη του ξυραφιού οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε.
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η γερμανίδα καγκελάριος για το φλέγον ζήτημα των μεταναστών και τη λύση του στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Η δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Μέρκελ που εκπροσωπεί ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ επιμένει να επαναπροωθήσει στις αρχές Ιουλίου στα σύνορα όλους τους μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή “λύση” στο ζήτημα των μεταναστών κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 28 & 29 Ιουνίου, την ώρα που η πολιτική επιβίωση της καγκελαρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτό.

“Δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας”, δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη να βρεθούν μάλλον “διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες” στη διάρκεια της χωριστής μίνι συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Από το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού και η πολιτική καριέρα της Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτή η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει “μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα κράτη – μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο”, δήλωσε μετριάζοντας έτσι τις προσδοκίες.

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, στις χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συχνότερα στην Ιταλία ή την Ελλάδα, κάτι που αρνείται η Ρώμη.

Ο πονοκέφαλος της Μέρκελ λέγεται Ζεεχόφερ

Σε αντίθετη περίπτωση, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) , έχει απειλήσει να επαναπροωθήσει στις αρχές Ιουλίου στα σύνορα όλους τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η κ. Μέρκελ θα μπορούσε τότε να τον παύσει, επειδή στην περίπτωση αυτή θα δρούσε αυθαίρετα, χωρίς την έγκρισή της. Αυτό θα ωθούσε σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

Η κρίση έχει ξεσπάσει, επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μία εξέγερση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής μεταναστών, ιδιαίτερα της Ιταλίας, η οποία απαιτεί μια καλύτερη κατανομή του επιμελητειακού και του οικονομικού βάρους.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναμένονται στη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο κατάλογος είναι ανοικτός και γι’ άλλες χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Όμως, οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, στην ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζουν μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σ’ αυτό το ραντεβού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις