Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς και… γκρίνια για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς

Το μεγαλύτερο στοίχημα την εποχή της πανδημίας, αυτό των εμβολιασμών, έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Τα ποσοστά όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο, απέχει κατά πολύ από το όριο εκείνο που θα δημιουργούσε ένα ασφαλές “τείχος” ανοσίας, “θωρακίζοντας” τη χώρα από τις μεταλλάξεις και νέα κύματα της πανδημίας.

Εντός της κυβέρνησης στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα από χειρισμούς, επικοινωνιακού χαρακτήρα, που “θολώνουν” την εικόνα της διαχείρισης της πανδημίας.

Τελευταίο παράδειγμα η εξαγγελία χθες για εμβολιασμό στις παραλίες. Πριν φτάσει το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας την πήρε πίσω – λέγοντας ότι «στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται από την Επιχείρηση “Ελευθερία” σχέδιο εμβολιασμού σε πλαζ».

Με το βλέμμα στους αρνητές και όσους διστάζουν

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στους αρνητές και σε όσους είναι διστακτικοί με τον εμβολιασμό.

Καθόλου τυχαία η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εντάσσεται στο πλαίσιο προσέγγισης των πολιτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Θέλω να ζητήσω ακόμα μία φορά την παρότρυνσή σας, και ενδεχομένως μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα. Να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους. Το έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να σας ευχαριστήσω. Θα σας ζητήσω να το κάνετε μία φορά ακόμα” δήλωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, για να λάβει τη θετική ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά των μεγαλύτερης ηλικίας συμπολιτών μας – πάνω από 70 ετών – που είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς τα νούμερα δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό της τάξης του 70% με 75%.

Μεγάλη είναι και η απροθυμία στις ηλικίες 50 – 54 ετών.

«Δεν εξετάζεται ανασχεδιασμός των διευκολύνσεων»

Την ίδια ώρα ανησυχία έχει προκαλέσει και στις επιχειρήσεις η εξαγγελία για covid free χώρους και μεικτούς για τους πελάτες.

Τα ερωτήματα τους και οι ενστάσεις είναι πολλά. Είναι το θέμα του ελέγχου των Πιστοποιητικών Εμβολιασμού, είναι οι ίδιοι οι έλεγχοι, ακόμη και η δυστοκία που θα υπάρχει π.χ. σε οικογένειες να κάνουν γονείς και παιδιά τεστ για την είσοδο τους σε ένα εστιατόριο.

click4more: Μετάλλαξη «Δέλτα»: Οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από την βαριά νόσηση – Αποτελεσματικό το mix & match

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τις 15 Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των “διευκολύνσεων” – “κινήτρων” σε εμβολιασμένους και επιχειρήσεις, θα υπάρξει ένα επικοινωνιακό μπαράζ προκειμένου, καταρχήν να ενημερωθούν όλοι αναλυτικά για τη στρατηγική της κυβέρνησης, και να πειστούν για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, ανάλογων με αυτών που καθιερώνονται και σε πολλές άλλες χώρες.

Για ποιους “χτυπάει η καμπάνα” του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να ισχύσει π.χ. σε σερβιτόρους, σε εργαζόμενους σε σινεμά, θέατρα κ.α., όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής να μεταβούν ή όχι σε αυτούς τους χώρους…

“Για τους εργαζόμενους παίζεται η ίδια τους η δουλειά” σημείωναν με έμφαση κυβερνητικοί κύκλοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, εξετάζεται για όσους ασχολούνται στον χώρο της Υγείας (υγειονομικούς, εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, πληρώματα ΕΚΑΒ κ.α.) αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας. Βέβαιο θεωρείται ότι από το φθινόπωρο θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις