Παρασκευή, 14 Ιουν.
37oC Αθήνα

Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδης Στυλιανίδης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδης Στυλιανίδης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδης Στυλιανίδης, δήλωσαν απόψε (14.02.2024) ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, συμπληρώνοντας στον κατάλογο των ανοιχτά διαφωνούντων του κυβερνώντος κόμματος. Την πρόθεση του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο εξέφρασε νωρίτερα και ο Μίλτος Χρυσομάλλης

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα».

«Αν αυτό είναι πρόοδος τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής την διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι’ αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο» συμπλήρωσε.

Απαριθμώντας τους λόγους της διαφωνίας της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η επίκληση ότι τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα όταν μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν της είναι πειστικό, όπως δεν θα της ήταν πειστικό και το επιχείρημα ότι τα παιδιά που στερούνται τον ένα και τον άλλο γονιό ή εγκαταλείπονται δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.

«Δεν μου είναι επίσης καθόλου μα καθόλου πειστική η επιχειρηματολογία για τις παρένθετες μητέρες, τις ενοικιαζόμενες μήτρες δηλαδή, ή χειρότερα μέσα από κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών. Μπορεί στο νομοσχέδιο να απαγορεύεται η παρένθετη μητέρα, καθώς όμως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει κι η παρένθετη μητέρα με ότι αυτό συνεπάγεται» είπε επίσης χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κυρία Καραμανλή καταφέρθηκε εναντίον όσων κατηγορούν τους διαφωνούντες βουλευτές σαν ομοφοβικούς και αναχρονιστικούς και κατήγγειλε συνάδελφό της από το κυβερνών κόμμα, ο οποίος της απέδωσε κίνητρα ψηφοθηρίας, όταν δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Χριστιανός Ορθόδοξος αλά καρτ;»

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε σχετικά με τον νομοσχέδιο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Στηλιτεύοντας τον ορισμό του γάμου ομόφυλου ζευγαριών εναντιώθηκε και αντιθέτως ζήτησε τη στήριξη της τρίτεκνης και της πολύτεκνης οικογένειας.

«Ο γάμος είναι το σημαντικότερο μυστήριο, δηλαδή σκληρός πυρήνας του θρησκευτικού μας δόγματος, όπως διατύπωσε και η Ιερά Σύνοδο, και διερωτώμαι εάν μπορεί κανείς να δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος αλά καρτ, επιλέγοντας μόνο ό,τι του αρέσει από την πίστη που ακολουθεί», ανέφερε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «η ελληνική παραδοσιακή οικογένεια ήταν και παραμένει, παρά τις όποιες εξαιρέσεις, το ασφαλέστερο όχημα για να αναπτύξουν τα παιδιά την προσωπικά τους ομαλά, ξεκάθαρα, χωρίς ταυτοτικές συγχίσεις».

Ο κ. Στυλιανίδης πάντως εκτός από τη νομική προσέγγιση που έκανε για να τεκμηριώσει την θέση του, μπορεί να απέφυγε τις θελογικές προσεγγίσεις αλλά έθεσε το θέμα όπως είπε «της διεθνούς ατζέντας που επιδιώκεται να κυριαρχήσει και στην πατρίδα μας, που έχει έντονα στοιχεία του μαγκντοναλαϊζέισιον, δηλαδή μιας απόπειρας κλωνοποίησης των πολιτισμών και όχι της προστασίας της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας ταυτότητας, που δεν έχει ηλικία 200 ετών όπως το Κράτος μας, αλλά 2.500 ετών».

Ο βουλευτής είπε ότι «η μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η οικογένεια στην διαμόρφωση ταυτοτικών προτύπων που πηγάζουν από την ίδια την φύση και καθιστούν την οικογένεια θεμέλιο της κοινωνίας», σημειώνοντας ότι σήμερα αμφισβητείται «και εμφανίζεται δήθεν ως προοδευτισμός οφείλετε στο γεγονός της απομάκρυνση των παιδιών από τους πολυάσχολους γονείς τους και στη εξάρτησή τους από την τεχνολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προπαγανδίζουν μια ξένη αντίληψη από την πραγματικότητα».

Κατέληξε δηλώνοντας στο Σώμα πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Αποχή και από τον Στέλιο Πέτσα

Την διαφωνία του με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο εξέφρασε και ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής της ΝΔ, από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο οποίος δήλωσε ωστόσο, ότι θα επιλέξει την αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία και όχι την καταψήφιση.

Ο κ. Πέτσας καταγράφεται ως ο δεύτερος βουλευτής που θα απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, μετά τον Θάνο Πλεύρη, και ως ο πέμπτος που δήλωσε ανοιχτά ότι διαφωνεί, μετά και τους Μίλτο Χρυσομάλλη, Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδη Στυλιανίδη, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας για τη διαφωνία του, είναι το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα – κι αυτό γιατί μετά την ψήφιση του νόμου, παιδί που αποκτάται με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται αυτομάτως στο εσωτερικό. “Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι, και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής” ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε, ότι τον προβληματίζει οποιαδήποτε ρωγμή στην πολιτική σταθερότητα, που με τόσο κόπο κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια, με το ενδεχόμενο να καταγραφούν στις Ευρωεκλογές ιστορικά υψηλά επίπεδα αποχής, και την ενίσχυση μέσω αυξημένης ψήφου διαμαρτυρίας, ετερόκλητων και ενδεχομένως αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην επόμενη Ευρωβουλή.

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι: “Για λόγους νομικούς, βιοηθικούς και πολιτικούς, πιστός στις αρχές και στις αξίες μου, ως σύζυγος πατέρας και πολιτικός δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Επειδή όμως στηρίζω τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας, επειδή μια διαφωνία, έστω και σημαντική, δεν μπορεί να θολώσει τις λοιπές πολιτικές μας που κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και επειδή επιθυμώ την ενότητα της παράταξης στην οποία ανήκω από μικρό παιδί, θα απέχω από την ονομαστική ψηφοφορία”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις